Zbog slučaja "Pavlović banka": FBI počeo istraživati Milorada Dodika

Radiosarajevo.ba
Zbog slučaja "Pavlović banka": FBI počeo istraživati Milorada Dodika
/ Anadolija
Članovi američkog Federalnog biroa za istraživanje (FBI) aktivno su se uključili u istraživanje pojedinih sumnjivih finansijskih transakcija izvedenih preko banaka u Bosni i Hercegovini, objavili su ovih dana pojedini srbijanski mediji.

Kako se navodi riječ je o istrazi navodnih sumnjivih poslova predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prenosi EuroBlic, koji tvrdi da je riječ o istrazi "Pavlović banke" putem koje je Dodik dobio kredit za kupovinu vile na Dedinju.

Istragu je potvrdio i Miodrag Stojanović, advokat vlasnika ove banke Slobodana Pavlovića, koji je kazao da su agenti FBI-a u Chicagu uzeli izjavu od Pavlovićeve supruge u vezi sa poslovanjem banke.

"Agenti FBI izvršili su kontrolu poslovanja Pavlović banke", kratko je poručio Stojanović.

Još tokom prošle godine pojavili su se informacije kako istražioci iz Sjedinjenih Američkih Država namjeravaju da se aktivno uključe u istragu navodnih nezakonitih poslovanja političara u BiH.

Sagovornici EuroBlica kažu da se američka ponuda za pomoć pri rasvjetljavanju sumnjivih poslova u koje su upleteni ovdašnji političari nije ograničila samo na aktuelnog predsjednika RS-a, već su svoju asistenciju ponudili u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da su u nezakonite radnje umiješani ovdašnji visoki državni funkcioneri.

Podsjećamo, 11. februara prošle godine SIPA je uhapsila vlasnika Pavlović banke, te uposlenike Peru Lazića i Ljiljanu Garić, po nalogu Tužilaštva BiH. Nedugo nakon hapšenja vlasnik banke Slobodan Pavlović pušten je da se brani sa slobode, uz izrečenu mjeru zabrane napuštanja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije