Zbog rada na crno protjerano još 14 osoba iz BiH

Radiosarajevo.ba
Zbog rada na crno protjerano još 14 osoba iz BiH

Jutros je naloženo protjerivanje četrnaest osoba uz zabranu njihovog ponovnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu u trajanju od jedne do pet godina, saopoćeno je iz Službe za poslove s strancima BiH, a koja za primarni cilj ima suzbijanje rada na crno stranih državljna u našoj zemlji.

Tako se brojka stranaca koji su protjerani zbog rada na crno samo u bh. prijestonici u toku jedne sedmice popela na 31. Riječ je o stranim državljanima koji su tokom kontrola inspektora Službe zatečeni da rade u ugostiteljskim objektima kršeći imigracione propise naše zemlje – bez prijavljenog boravka i obavezne radne dozvole.

O svim nezakonitostima sačinjeni su izvještaji i upućeni inspekcijskim organima nadležnim za poduzimanje mjera prema poslodavcima koji nepoštuju propise Bosne i Hercegovine i ilegalno zapošljavaju strane državljane.

Nulta stopa tolerancije

Izrazito visoka stopa nezaposlenosti bosanskohercegovačkih građana uvjetuje nultu stopu tolerancije na ilegalan rad stranih državljana u BiH. Akcija u vidu pojačane kontrole kretanja i boravka stranaca je u toku i na području Bihaća i Banja Luke, a u narednom periodu bit će provedena u cijeloj zemlji s akcentom na osobe koje zloupotrebljavaju bezvizni režim za ilegalan rad, saopćeno je iz Službe za poslove s strancima BiH, te dodaju da ova aktivnost neće biti privremenog karaktera te da će se Služba, u saradnji sa ostalim sigurnosnim agencijama u BiH, odlučno suprotstaviti svim oblicima ilegalnih migracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije