Zbog opasnih kemikalija s bh. tržišta se povlači dječja lutka Sofia

Radiosarajevo.ba
Zbog opasnih kemikalija s bh. tržišta se povlači dječja lutka Sofia

Iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine bavještavaju potrošače kako su, zbog nedopuštene količine kemijske tvari ftalata, mjerodavne inspekcije naložile povlačenje s tržišta i uništavanje nesigurne igračke – dječje lutke Sofia – fashion show.

Riječ je o igrački kineskog proizvođača GUANGZON IMP. & EXP. CO., LTD. s bar kodom: 4496000077283, model: No. BBL7747, uvoznika za BiH Vebusch d.o.o. Gorica Grude.

Iz Agencije navode kako navedeni proizvod predstavlja hemijski rizik jer sadrži di – (2-etilheksil) ftalat (DEHP) u količini od 1,19 posto m.p.m., dibutil ftalat (DBP) u količini od 0,44 posto m.p.m. i di-"izononil" ftalata (DINP) u količini od 0,76 posto m.p.m. što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate ("Službeni list BiH“, broj 04/10).

"Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod, da ga prestanu koristiti", navode iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije