Zbog famozne sheme interna istraga u OHR-u

Radiosarajevo.ba
Zbog famozne sheme interna istraga u OHR-u

Izvor: dnevniavaz.ba

Nakon što su sedmičnik „Global“ i „Dnevni avaz“ objavili tzv. shemu OHR-a u kojoj se analiziraju navodni i mogući političko-kriminalni odnosi između bošnjačkih političara, vjerskih zvaničnika, privrednika i vlasnika medija uzburkao se veliki dio bh. i međunarodne javnosti.

OHR se odmah oglasio saopštenjem u kojem se „duboko i iskreno žali“ zbog cijele situacije i tvrdi da je shema nastala na osnovu pisanja medija. „Avaz“ je, zbog pojavljivanja Fahrudina Radončića u shemi, najavio tužbu protiv OHR-a tražeći odštetu od 50 miliona eura.

I Sabor Islamske zajednice oglasio se istog dana, navodeći da je „šokiran spoznajom da se Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini bavi teorijom zavjere u kojoj su najviši predstavnici Bošnjaka u politici, privredi, kulturi i vjeri markirani kao teroristi, kriminalci i mafijaši.“

Valentin Inzko je zbog cijele situacije i žučnih reakcija najavio internu istragu u OHR-u i pozvao Avaza da, ukoliko će već nekoga tužiti, tuži njega kao Visokog predstavnika.

Od Cerića do Orića

Prvobitno je sedmičnik „Global“ 29. oktobra u četvrtak objavio shemu, da bi je potom „Avaz“ 30. oktobra prenio na naslovnoj. Na shemi su kao centri bošnjačkog kriminala postavljeni reis Mustafa Cerić, Hasan Čengić, Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja, Bakir Izetbegović, Alija Delimustafić i Bakir Alispahić, bivši šef AID-a. Centru su dodati pripadnici organiziranog kriminala kao što su Naser Orić i Naser Keljmendi, vjerski zvaničnici kao što su Nezim Halilović Muderis i muftija sandžački Muamer Zukorlić, političari Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Adnan Terzić, Nedžad Branković i Haris Silajdžić, te privrednici Safet Oručević, direktor Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović i Enes Ganić, direktor Federalne agencije za privatizaciju.


Izvor: Global/dnevniavaz.ba

OHR-ova shema nosi naslov „Političko-kriminalna mreža koja seže do oblasti biznisa i religije“, a prema „Avazovim“ tvrdnjama autor sheme je „izvjesni Eric“, koji se, prema „Avazu“, „interno hvali da je osoba od posebnog povjerenja Raffija Gregorijana“.

U svom maniru, „Avaz“ je optužio OHR i međunarodnu zajednicu za „montiranje“ Bošnjacima i njihovoj političko-religijskoj eliti i najavio tužbu protiv OHR-a jer se vlasnik „Avaza“ Fahrudin Radončić također našao u shemi. Već istog dana, 30. oktobra, kompanija „Avaz“ je javno obznanila i da će tražiti odštetu od 50 miliona eura od strane OHR-a.

Inzko duboko i iskreno žali

Visoki predstavnik Valentin Inzko, kao prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH, oglasio se odmah istog dana saopštenjem u kojem „duboko i iskreno žali zbog bilo kakve neugodnosti ili neprijatnosti izazvane objavljivanjem ovih članaka“. U OHR-ovom saopštenju također stoji da „ono što su objavili izgleda kao grafički prikaz izvještavanja javnih izvora tokom nekoliko posljednjih godina“.

OHR se ograđuje, kako stvari stoje, od toga da su njegovi uposlenici i dužnosnici autori sheme u smislu njenog sadržaja, nego da su tek povezali činjenice i insinuacije o kojima pišu mediji proteklih godina.

Istog dana zasjedao i Sabor Islamske zajednice

Povodom OHR-ove sheme oglasio se i Sabor Islamske zajednice u BiH, njeno najviše tijelo, koje je nakon svoje redovne sjednice 30. oktobra, dan poslije objavljivanja u „Globalu“, odnosno istog dana kada je shema objavljena u „Avazu“ i kada se promptno oglasio Visoki predstavnik.

Sabor je u svojoj izjavio naglasio kako je „šokiran spoznajom da se Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini bavi teorijom zavjere u kojoj su najviši predstavnici Bošnjaka u politici, privredi, kulturi i vjeri markirani kao teroristi, kriminalci i mafijaši.“


Kao što je bilo i za očekivati, Sabor je Međunarodnu zajednicu odmah optužio da je podlegla utjecajima islamofobnih „medijskih krugova“: „Sabor Islamske zajednice cijeni napore međunarodne zajednice na implementaciji mira i stabilnosti u našoj zemlji i zato je uvjerenja da je shema OHR-a o Bošnjacima rezultat pojedinačnih predrasuda i sterotipa koji se šire kao posljedica islamofobije kako u svijetu tako i u nekim domaćim političkim i medijskim krugovima.“

Pokrenuta interna istraga

Nakon žučnih reakcija i najavljenih tužbi, visoki predstavnik Valentin Inzko je u intervjuima „Dnevnom avazu“ i „Nezavisnim novinama“ potvrdio da je naredio internu istragu u vezi sa famoznom shemom bošnjačkog kriminala.

„Istraga je tek počela i trajat će sigurno još neko vrijeme, kako bismo saznali ko je napravio te sheme i gdje je to napravljeno, i da li su te optužbe osnovane. Jasno je, međutim, već sada da ja nisam naredio istragu protiv bilo kojeg individualca ili organizacije izvan OHR-a“, kazao je Inzko.

Vezano: Inzko: Nisam u sukobu sa Gregorijanom zbog objavljivanja sporne sheme
             Gregorian: Ne postoji nikakva istraga, niti mete

Kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije