Završne riječi u postupku protiv Dragičevića za klevetu: Dodik traži 6.000 KM odštete

2
Radiosarajevo.ba
Završne riječi u postupku protiv Dragičevića za klevetu: Dodik traži 6.000 KM odštete
Foto: Ringier / Davor Dragičević

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci u toku je iznošenje završnih riječi u postupku koji se vodi po tužbi za klevetu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenoga Davida Dragičevića i Milana Ćulibrka, glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika NIN.

Suđenje je ostalo zatvoreno za javnost, a uz obrazloženje da će se današnje suđenje održati u kancelariji u kojoj nema dovoljno mjesta.

Dodik je tužbu podnio 2019. godine, povodom intervjua koji je Dragičević dao za NIN te godine. Kako su ranije naveli iz neformalne grupe "Pravda za Davida", tužba je dostavljena Draganu Tolimiru, Dragičevićevom advokatu, a Dodik od Dragičevića traži 6.000 KM odštete.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U RS-u se sudi Davoru Dragičeviću: Šta su u sudnici rekli Bojan Karanović i Alen Kukić?

U RS-u se sudi Davoru Dragičeviću: Šta su u sudnici rekli Bojan Karanović i Alen Kukić?

Pred početak suđenje Dragičević je ponovio da do ovog suđenja nije trebalo ni doći, te je rekao da je ovo samo samo "spin režima da se ne bi čula javna riječ i sloboda govora".

Dragičević je rekao da je jedino pitanje ko je ubio njegovig sina, a na njega institucije nisu odgovorile.

"Kakva će biti presuda odlučit će sud, a ja očekujem oslobađajuću jer nema elemenata klevete. Bit će interesantno čuti iznošenje Ćulibrkove završne riječi", rekao je Dragičević prije početka suđenja.

Rekao je i da je Dodik za njega saučesnik u prikrivanju ubica njegovog sina.

Ćulibrk je rekao novinarima da će u svom iznošenju završnih riječi reći da je sve bilo u javnom interesu, te da su tražili i intervju sa Dodikom, nakon Dragičevića.

"Uradili smo pravu stvar i danas bih to ponovo uradio, jer slučaj nije do kraja rasvijetljen i potrebna je prava istina. Mediji služe javnom interesu i zato smo taj intervju objavili. Ja ću samo reći zašto smo to uradili i da je intervju prenesen od riječi do riječi. Dragičević je tvrdio da ima i dokaze i čudi me da niko nije provjeravao te dokaze pa mi rađa neku sumnju da nije ni postojala baš najbolja volja da se slučaj razriješi na pravi način. Ako smo nešto doprinijeli da se čuje ta jedna strana u ovoj priči, uradili smo pravi posao. Žao mi je što i druga strana nije bila spremna da iznese svoje stavove", rekao je Ćulibrk, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije