Završeno iskopavanje u dvorištu nane Fate Orlović

5
Fena
Završeno iskopavanje u dvorištu nane Fate Orlović
FOTO: AA / Kuća i avlija nane Fate Orlović

U dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju od jutros su vršena iskopavanja na mjestu nekadašnje ilegalno izgrađene crkve, a nakon prijava da se tu nalazi masovna grobnica.

Iskopavanje zemljišta vršio je Institut za nestale osobe BiH, a kako je za Fenu iz ove institucije potvrdila glasnogovornica Emza Fazlić, u popodnevnim satima završena je pretraga terena i iskopavanje, te nije pronađena nikakva masovna grobnica.

Sa današnjim provjerama pristiglih prijava Institut za nestale osobe, kako je rečeno, završio je iskopavanje zemljišta ispred kuće nane Fate Orlović, te nema potrebe za daljim nastavkom aktivnosti.

Bravo, hrabri ljudi: Pogledajte spašavanje psa na Bunskim kanalima

Bravo, hrabri ljudi: Pogledajte spašavanje psa na Bunskim kanalima

Podsjetimo, borba Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije, a završena je u ljeto prošle godine.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije