Završena sjednica Vlade Federacije BiH: Zakon o radu iziskuje korekcije, mijenjat će se

Radiosarajevo.ba
Završena sjednica Vlade Federacije BiH: Zakon o radu iziskuje korekcije, mijenjat će se

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 37. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru. Razlozi su što su tokom primjene ovog zakona, koji je na snazi od 20.8.2015. godine, u konsultacijama i razgovorima s institucijama, poslodavcima, sindikatima i svima koji su zaduženi za njegovu primjenu i kontrolu, ustanovljene određene životne i pravne situacije koje iziskuju korekcije u cilju njegove bolje implementacije i kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Također, cilj je i što bolja, pravičnija i efikasnija zaštita prava radnika, te olakšavanje i ubrzavanje procesa kolektivnog pregovaranja, onemogućavanje eventualne zloupotrebe, radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u Federaciji BiH, obezbjeđivanja jednakih uvjeta rada i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito reguliranih prava iz radnog odnosa.

Vlada Federacije BiH je razmatrala Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata i formiranla interresornu radnu grupu za izradu teksta izmjena i dopuna ovog zakona.

Vlada je razmatrala i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te zadužila resorno ministarstvo da, u skladu s primjedbama iz današnje rasprave, doradi tekst izmjena i dopuna ovog zakona.

Razmatrajući dvije poslaničke inicijative koje se odnose na hitno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da  pripremi i dostavi joj u roku od 30 dana presjek stanja u ovoj oblasti, s brojem uplatnih mjesta i uposlenih, poreznih prihoda i efekata primjene Zakona na Budžet FBiH.

Vlada FBiH dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu kojim je predviđena privatizacija šest privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.

Usvojen je i Akcioni plan za realizaciju projekta „Razvoj industrijske politike u Federaciji BiH” za period 2016.-2019. godina.

Podržana je i inicijativa da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osiguraju sredstva za realizaciju Projekta „Dogradnja gradskog vodovoda sistema Općine Visoko - podsistem Gračanica i podsistem Moštre” u iznosu do 4.500.000 eura, te podržana inicijativa za obezbjeđenje grant sredstava kod Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od oko 10.000.000 američkih dolara za realizaciju Projekta izgradnje istraživačkog instituta „Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.           

Federalna vlada prihvatila je informacije o stanju razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća u FBiH, o stanju poduzetničke infrastrukture, o pokretanju procesa certificiranja u općinama i gradovima s ciljem uvođenja povoljnog poslovnog okuženja i poboljšanja privrednog ambijenta, te o analizi stanja u oblasti obrta za period 2010-2014 godina, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije