Završena konferencija o odbrani Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Završena konferencija o odbrani Sarajeva

U Sarajevu je završena dvodnevna Međunarodna naučna konferencija Politički i vojni značaj odbrane Sarajeva 1992.-1995. godine.

Organizatori konferencije bili su Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Vlada Kantona Sarajevo - Ministarstvo za boračka pitanja, prenosi Fena.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, profesor Ismet Dizdarević, kazao je Feni da je cilj konferencije bio da se na naučnim osnovama iskaže ono što se dešavalo u Sarajevu u toku opsade 1.479 dana i da se sagledaju svi aspekti vezani za taj problem.

"To znači da se govori o vojnim aspektima, političkim, medicinskim, psihološkim, sociološkim, antropološkim, pravnim...", kazao je Dizdarević.

Po njegovim riječima, konferencija je pokazala da ne treba da zaboravimo ono što je bilo.

"Mlađe generacije treba da znaju ono što su njihovi djedovi, njihovi očevi radili ovdje i kako su očuvali ovu našu nezavisnu i samostalnu državu BiH. Treba nastaviti s onim što će trajno držati svijest ljudi o tim događajima - spomenici, muzeji...", kazao je Dizdarević, dodajući da je iznesena i ideja da bi trebalo da u Muzeju grada Sarajeva budu stalno prisutni eksponati odbrane Sarajeva.

Tokom dva dana učesnici konferencije obradili su četiri tematske cjeline - Odnos međunarodne zajednice prema opsadi i odbrani Sarajeva, Opsada Sarajeva, Odbrana Sarajeva i Žrtve zločina u opsadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije