Završena istraga o smrti Slobodana Praljka: Nepoznato odakle mu otrov koji je popio

Radiosarajevo.ba
Završena istraga o smrti Slobodana Praljka: Nepoznato odakle mu otrov koji je popio
Foto: Screenshot / Slobodan Praljak izvršio samoubistvo u sudnici

Istraga o smrti generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine u Bosni I Hercegvini, konačno je zatvorena.

Nakon što je Haški sud izrekao presudu protiv njega za zločine protiv čovječnosti u periodu između 1992. i 1995., Praljak je prošle godine oduzeo sebi život u sudnici Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Istraga nije pokazala na koji način i u kom trenutku je Praljak dobio kalij-cijanid koji je popio. Nije utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo, objavilo je Holandsko tužiteljstvo.

U srijedu 29. novembra 2017. godine osumnjičeni Slobodan Praljak bio je prisutan kada je Tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao presudu protiv njega. Nakon što je saslušao presudu, Praljak je uzeo riječ i zatim popio gutljaj iz jedne bočice. Ubrzo nakon toga mu je pozlilo i dva sata kasnije umro je u bolnici “Westeinde”, piše N1.

ICTY je istoga dana podnio zahtjev Državnom odvjetništvu u Hagu da provede istragu u vezi Praljkove neprirodne smrti.

Nakon Praljkove smrti nastala je sumnja da po holandskom zakonu postoji mogućnost da su izvršena dva kaznena djela.

Prvo kazneno djelo odnosi se na to da je supstanca koju je Praljak popio zabranjena temeljem Zakona o lijekovima. Istraga je pokazala da se radilo o ubojitoj dozi kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se doduše ne može tek tako nabaviti, no po Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije kazneno djelo.

Druga sumnja odnosila se na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Da bi se to istražilo, pokušalo se saznati kako je ta bočica s otrovom dospjela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo, između ostaloga su pregledane snimke napravljene nadzornom kamerom, saslušani su razni svjedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka.

Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije