Završen žrijeb: Ovo su delegati iz HNK i SBK koji su izabrani u Dom naroda FBiH

1
Fena, Radiosarajevo.ba
Završen žrijeb: Ovo su delegati iz HNK i SBK koji su izabrani u Dom naroda FBiH
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevu danas je održano žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjebosanskog kantona u Dom naroda FBiH.

Iz HNK učestvovale su lista Iva Raguž i lista Vesna Šunjić  iz reda hrvatskog naroda za peti nedostajući mandat; tu su bila i tri iz reda srpskog naroda, lista Zora Dujmović, lista Vesna Saradžić i lista Dragica Suša za treći i četvrti mandat.

Postupkom žrijebanja peti mandat iz HNK dobila je Iva Raguž.

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Između tri liste iz reda srpskog naroda, dva nedostajuća mandata osvojile su Dragica Suša i Vesna Saradžić.

Iz SBK za treći i četvrti nedostajući mandat učestvovale su tri liste: kandidatska lista Suzana Krišto, lista Boris Mrnjavac i lista Ivo Šimunović, podsjeća Federalna.

Istim postupkom, treći mandat je osvojio Boris Mrnjavac, a četvrti mandat osvojio je Ivo Šimunović.

Ko je izabran 1. decembra

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu su 1. decembra tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda dobile direktan 'prolaz' u Dom naroda. To su liste predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZBiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića, kao i lista predložena iz reda HDZ-a 1990 čiji će predloženi kandidat također biti član novog saziva Doma naroda iz reda Hrvata.

Od delegata bošnjačkog naroda, kandidatska lista Džafera Alića dobila je dovoljno glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz kandidatske liste Ostalih izabran je Arman Zalihić.

U Srednjobosanskom kantonu su 1. decembra Ljubinka Atanasijević iz reda srpskog, Anto Bilić i Ilija Nakić iz reda hrvatskog naroda, kao i Eldin Delić i Amir Orlović iz reda Bošnjaka direktno ostvarili mandate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

IZ CIK-a su danas najavili da će u četvrtak biti obavljeno žrijebanje za izbor delegata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije