Završen sastanak članova Predsjedništva i Ilhama Aliyeva: Interes za intezivna ulaganja u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Završen sastanak članova Predsjedništva i Ilhama Aliyeva: Interes za intezivna ulaganja u BiH
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sastanak Ilhama Aliyeva i članova Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Aliyeva, te kazali da će to dati novu dinamiku u odnosima Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana.

Iskazali su zahvalnost Azerbejdžanu za kontinuiranu podršku i ulaganja u brojne realizovane projekte u Bosni i Hercegovini. Posebnu zahvalnost uputili su zbog pomoći Azerbejdžana tokom poplava 2014. godine, kao i u vrijeme pandemije koronavirusa. 

Posebna pažnja tokom razgovora data je današnjem potpisivanju Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu između Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan. Istaknuto je da je ovo novi vid saradnje, strateško partnerstvo koje će u budućnosti donijeti unapređenje političke, ekonomske i drugih vidova saradnje. 

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Predsjednik Ilham Aliyev je kazao da je njegova današnja posjeta potvrda podrške Azerbejdžana Bosni i Hercegovini. Izrazio je interes Azerbejdžana za intenzivnija ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, te spremnost da se u budućnosti realizuju konkretni projekti dva strateška partnera.

Najviše pažnje tokom razgovora posvećeno je infrastrukturalnim projektima, projektima izgradnje gasovoda i snabdijevanja gasom, te saradnji  u oblasti ekonomije, energetike, turizma, nauke i kulture. 

Na sastanku je rečeno da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski i da nema otvorenih pitanja, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje u skladu sa obostrano izraženim interesima na bilateralnom i međunarodnom planu. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na međunarodnom multilateralnom planu, te do sada razmijenjenom podrškom.

Naglašeno je da će saradnju između dvije prijateljske države dodatno unaprijediti to što je otvorena Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini i što se uskoro očekuje otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Bakuu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije