Zavod iz RS-a preuzeo 50,000 popisnica koje su nedostajale

Radiosarajevo.ba
Zavod iz RS-a preuzeo 50,000 popisnica koje su nedostajale

Na osnovu odluke Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH da se doštampaju dodatne količine popisnica, Republički zavod za statistiku Republike Srpske juče i jutros je preuzeo iz štamparije sav dodatno odštampani materijal, 41.500 obrazaca P1 (za osobe) i 10.000 P2 (za domaćinstva).

Pored toga, Agencija za statistiku BiH preuzela je 9.360 popisnica P1 od Federalnog zavoda za statistiku i distribuirala ih na Pale i u općinske popisne komisije u Centralni popisni biro, koji je i na juče održanoj 22. sjednici, kojoj je prisustvovao i koordinator za popis Vijeća Ministara BiH, ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić, razmatrao evidentirane probleme tokom popisa na terenu.

“Pored rješavnja problema nedostatka popisnica na terenu zaključeno je da Centralni popisni biro prati realizaciju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na terenu i da jesvjestan sporadičnog kršenja popisne procedure.

Uprkos tome, procjena Centralnog popisnog biroa je da se u najvećoj mjeri realizacija popisa odvija u zakonskim okvirima i u skladu sa Metodologijom. Na sve uočene nepravilnosti članovi Centralnog popisnog biroa reagovali su i reagovaće u skladu sa Zakonom i još jednom traže od svih učesnika u popisu da se strogo pridržavaju Zakona, Metodologije i procedura za popis”, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije