Zatraženo vraćanje Dragana Paravinje u BiH

Radiosarajevo.ba
Zatraženo vraćanje Dragana Paravinje u BiH

Okružni sud u Istočnom Sarajevu zatražio je da Dragan Paravinja bude vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla donijeti drugostepena presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. godine, potvrđeno je u srijedu Hini u tom sudu.

"Ovaj sud posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH pokrenuo je postupak Paravinjine ekstradicije iz Hrvatske", kazala je sekretarica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić.

Također je potvrdila kako je zahtjev za ekstradiciju podnesen jer je za 22. decembar na tom sudu zakazano ročište na kojem će se raspravljati o žalbama odbrane i tužiteljstva na presudu Osnovnog suda na Sokocu kojom je Paravinja u julu ove godine osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Sedam dana nakon izricanja te presude Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj kako bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage ove sedmice Paravinju optužilo za ubistvo Antonije Bilić.

U utorak mu je također za dva mjeseca produžen pritvor u kojem se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Dragana Paravinju traži i Srbija, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije