Majke Srebrenice: Nevenka Vrkić-Tromp ne može biti počasna građanka Sarajeva

6
Fena
Majke Srebrenice: Nevenka Vrkić-Tromp ne može biti počasna građanka Sarajeva
FOTO: Radiosarajevo.ba / Nevenka Tromp

Pet udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", "Majke Srebrenice", "Žena Podrinja", "Žene Srebrenice" i "Žrtava i svjedoka genocida" uputilo je zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev za poništavanja priznanja-počasni građanin KS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Vrkić-Tromp.

"Dodjela navedenog priznanja je izazvala negativne reakcije u BiH i u međunarodnoj zajednici i shodno tim reakcijama smo saznali da je navedena osoba učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje stručni i moralni kredibilitet. Isto tako želimo iskazati svoj stav u povodu dodijeljenog priznanja, Nevenka Vrkić-Tromp prema mišljenju nas žrtava ne zaslužuje dodijeljeno priznanje", smatraju iz udruženja.

Navode da je Vrkić-Tromp jedna od autora sramnog izvještaja instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD). Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine u njemu je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

Zlatko Lagumžija: Odluka u New Yorku je donesena 'košarkaškim' rezultatom

Zlatko Lagumžija: Odluka u New Yorku je donesena 'košarkaškim' rezultatom

Vrkić-Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvovala. Naprotiv, majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu s vladom Nizozemske u dokazivanju njihove odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici. U svih tih više od 20 godina borbe, Nevenka Vrkić- Tromp nije nikada našla za potrebu da, ističu iz udruženja, javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili i čine brojni intelektulaci iz Nizozemske, ali i širom svijeta.

"Smatramo da je dodjela javnog priznanja počasni građanin Kantona Sarajevo prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve, zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku. Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentirano obrazložimo sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi", poručili su iz udruženja.

Sporni izvještaj možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije