Zatražena pomoć EUFOR-a na gašenju požara

Radiosarajevo.ba
Zatražena pomoć EUFOR-a na gašenju požara

S obzirom na činjenicu da se situacija na požarištima na području Jablanice pogoršava, u Ministarstvu sigurnosti BiH smo pokrenuli određene dodatne aktivnosti, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Upravo smo, dodao je, zajedno s našim kolegama iz Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH u procesu iznalaženja dodatnih solucija za zračnu podršku vatrogascima u Jablanici.

"Prije par minuta od strane Ministarstva sigurnosti je upućen zahtjev za podršku EUFOR-a, sa konkretnim zahtjevom za angažovanja helikoptera EUFOR-a na gašenju požara na području Jablanice", kazao je Agić.

Također, naveo je, kolege razgovaraju s Operativnim centrom Republike Hrvatske 112 radi ponovnog angažovanja kanadera Republike Hrvatske.

"Informirali smo Euroatlanski centar NATO-a u Briselu o trenutnoj situaciji, tako da postoji mogućnost da putem naše komunikacije sa Euroatlanskim centrom za djelovanje u civilnim krizama pozovemo i pomoć zemalja NATO-a. To sada ostaje kao trenutno posljednja potencijalna mogućnost za traženje međunarodne pomoći", navodi Agić.

Po njegovim riječima, pokušavaju uspostaviti vezu i sa kolegama u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije kako bi dobili podatke da li osim aviona Berijeva u bazi u Nišu postoje eventualno neke druge letjelice koje bi bile prilagodljivije za djelovanje na području Jablanice.

Stručni savjetnik za odnose s javnošću u Općini Jablanica i član Štaba CZ Jablanica Omer Karić kazao je Feni danas popodne da je stanje na požarištu Slatina alarmantno zato što se požar nekontrolirano širi po dubini oko 300 metara na brdu Oskoruša prema Magistralnom putu M 16-2 Jablanica-Prozor i objektu brane Hidroelektrane Jablanica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije