Zatražen pritvor za Miroslava Krajišnika

Radiosarajevo.ba
Zatražen pritvor za Miroslava Krajišnika


Tužilaštvo BiH zatražilo je da Državni sud odredi pritvor Miroslavu Krajišniku, bivšem komandantu Koševske brigade Vojske RS, osumnjičenom za zločine u Sarajevu, a odbrana se usprotivila prijedlogu.
 
Sud BiH će odluku donijeti naknadno.
 
Tužilaštvo BiH je predložilo da se pritvor Krajišniku odredi zbog straha da bi, boraveći na slobodi, mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te skloniti ili uništiti materijalne dokaze, javio je Birn.
 
Miroslava Krajišnika sumnjiči Tužilaštvo BiH da je počinio zločin protiv čovječnosti tako što je u junu 1992. naredio ubistvo deset Bošnjaka. Državno tužilaštvo smatra da je Krajišnik učestvovao u zarobljavanju i progonu većeg broja osoba, uglavnom žena i djece bošnjačke nacionalnosti, s područja sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih mjesta.
 
Obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora, Munib Halilović, bh. tužilac, naveo je da, iako je saslušan veliki broj svjedoka, još nisu saslušani svjedoci koji su bili bliski sa osumnjičenim i koji najbolje mogu opisati njegovu ulogu:
 
“Svjedoci su iskazali strah od svjedočenja, bojeći se da će biti izloženi opasnosti. Radi se o svjedocima i bošnjačke i srpske nacionalnosti, a sedam njih je zatražilo zaštitu”.

Halilović je naglasio da još nisu pronađena sva tijela ubijenih, te da postoji sumnja da su osobe koje su bile podređene osumnjičenom učestvovale u sklanjanju tih tijela.  Veljko Ćivša, branilac osumnjičenog Krajišnika, tražio je da se prijedlog optužbe odbije kao “potpuno neosnovan” jer, kako je rekao, zahjev nije adekvatno obrazložen.

Krajišnik je uhapšen 24. januara ove godine na području Sokoca.

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije