Zatražen pritvor za Emraha Fojnicu iz Gornje Maoče

Radiosarajevo.ba
Zatražen pritvor za Emraha Fojnicu iz Gornje Maoče

Nakon što je nadležni tužilac danas ispitao Fojnicu, državljanina BiH rođenog u Zavidovićima, a nastanjenog u Gornjoj Maoči, odlučio je da Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage.

"Pritvor je zatražen i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni ukoliko bi se našao na slobodi ponovo izvršio isto ili slično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili više, a posebno uzimajući u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, njegove posljedice, te uznemirenost stanovništva cijele BiH", izjavila je Srni portparol Tužilaštva Selma Hećimović ne iznoseći više detalja.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Emraha Fojnicu, čiji identitet do sada nije bio otkriven javnosti, na području Gornje Maoče u okviru istrage o nedavnom terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Nakon hapšenja, Fojnica je bio pod nadzorom Sipe, a potom je predat Tužilaštvu BiH. Sipa je u okviru akcije izvedene po nalogu Tužilaštva BiH prethodnih dana izvršila pretrese na više lokacija u BiH, između ostalih, u mjestu Ošve kod Maglaja, Maglaju i Gornjoj Maoči.

Zbog zaštite interesa istrage, Tužilaštvo nije dalo više informacija o ovim aktivnostima.

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević izvršio je 28. oktobra teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, pri tom ranivši policajca koji je radio na obezbjeđenju objekta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije