Zatražen pritvor za Afganistanca koji je krijumčario migrante u BiH

Radiosarajevo.ba
Zatražen pritvor za Afganistanca koji je krijumčario migrante u BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog državljanina Afganistana Anila Ahmada (1999.) zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, izvršio krijumčarenje 10 osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, preko riječne granice na rijeci Drini.

Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, niti ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravaka u BiH, te su izvršene radnje protivne članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno čamcem, čime je prouzročena opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i malodobno dijete.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji bi napuštanjem Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije