Zastupnički dom Parlamenta FBiH o rebalansu budžeta

Radiosarajevo.ba
Zastupnički dom Parlamenta FBiH o rebalansu budžeta

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će na sjednici u Sarajevu razmatrati prijedlog Vlade FBiH za rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Safet Softić kazao je će zastupnici razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH, prema kojem će ukupni rashodi i izdaci iznositi 2.133.254.771 KM. On je potvrdio da je ovu odluku jučer donio Kolegij Zastupničkog doma.

Prijedlogom izmjena i dopuna ovogodišnjeg budžeta FBiH budžet je u odnosu na utvrđeni za ovu godinu i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani veći za 226.881.385 KM. Rebalansom iz aprila, utvrđen je budžet FBiH u iznosu od 1.906.373.386 KM.

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH nije bio na predloženom dnevnom redu dvodnevne sjednice Zastupničkog doma, ali je premijer FBiH Mustafa Mujezinović uputio usmeni zahtjev da on bude razmatran tokom ovog zasjedanja.

Sjednica se održava nakon sinoćnjeg, daleko od očiju javnosti, sastanka federalnog premijera i parlamentarac te sjednice Vlade FBiH. Kako rokovi cure, a ljetovanju se svi raduju, ministri su požurili izaći u susret nezadovoljnima raspodjelom novca te pred ovo vanredno zasjedanje Zastupničkoga doma ispuniti tražene uvjete kako bi počelo provođenje kredita MMF-a.

FTV doznaje kako je glavna tačka dnevnog reda bila nezadovoljstvo Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona nepravednom raspodjelom budžetskog novca novca nižim nivoima vlasti. Postignut je kompromis da se 7,5 milona maraka namiri Unsko-sanskom, a 8 miliona Tuzlanskom kantonu, i to, najvjerojatnije, iz budžetske rezerve. FTV doznaje i da je Vlada prihvatila izmjene u okviru rebalansa federalnoga budžeta.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije