Zastupnici dobili instrukcije: Ne glasajte za smjenu Brankovića

Radiosarajevo.ba
Zastupnici dobili instrukcije: Ne glasajte za smjenu Brankovića

Prije nekoliko dana lider SDA Sulejman Tihić javno je pozvao federalnog premijera Nedžada Brankovića da podnese ostavku. Pravila u SDA su jasna, tvrdi Tihić, podsjećajući na odluku stranačkog vrha od prije četiri godine na osnovu koje svi stranački dužnosnici s potvrđenom optužnicom obavezno moraju podnijeti ostavku. Tihićeva interpretacija stranačke odluke malkice je iskrivljena i prilagođena aktuelnom političkom trenutku: odlukom je, naime, propisano da stranački aktivisti s potvrđenom optužnicom ne mogu biti kandidirani ni na jednu funkciju, dok se ta odluka uopće ne odnosi na već izabrane stranačke dužnosnike kojima je potvrđena optužnica. U prvom slučaju radi se o moralno-političkom činu, dok je drugi slučaj uređen zakonom koji inače polazi od načela presumpcije nevinosti.

Zanemarujući na trenutak ove „formalne začkoljice" Tihić je dakle nedvosmisleno pozvao Brankovića da podnese ostavku i to je posve legitiman čin. No, potpuno je nejasno zašto je Tihić koji dan kasnije zastupnicma SDA u federalnom Parlamentu izričito zapovjedio da ne glasaju za Brankovićevu smjenu! Naime, još prije više od mjesec dana, 26 zastupnika federalnog Parlamenta predvođenih SDP-om potpisali su zahtjev da se glasanjem provjeri podrška federalnom premijeru Brankoviću, što je neuporedivo važnije od „moralnog čina" na koji Tihić poziva Brankovića.

No, dvije od četiri vladajuće stranke, SDA i HDZ, otvoreno su poručile da neće glasati za Brankovićevu smjenu! Doduše, zastupnici iz reda HDZ-a najavili su da će kod glasanja biti suzdržani, dok su zastupnici iz reda SDA otvoreno najavili da neće glasati za Brankovićevu smjenu.

Skoro cijelu posljednju godinu čelnici SDA i HDZ-a, Tihić i Čović, potrošili su na jalove pokušaje da rekonstruiraju federalnu Vladu, pa su već i zbog toga imali moralnu obavezu da podrže glasanje o povjerenju federalnom premijeru Brankoviću.

Sada je definitivno jasno da je Tihićeva i Čovićeva inicijativa da se rekonstruira federalna Vlada bila isključivo motivirana osobnim, karijernim interesima i kalkulacijama, i da nema nikakve veze s hinjenom zabrinutošću za stanje u Federaciji BiH.

Slobodna Bosna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije