Zašto vlast šuti oko ubistva u Mostaru?

Radiosarajevo.ba
Zašto vlast šuti oko ubistva u Mostaru?

Centri civilnih inicijativa (CCI)
najoštrije osuđuju šutnju nadležnih na svim nivoima vlasti - od gradske preko kantonalne do federalne i državne - u vezi sa hladnokrvnim ubistvom mlade djevojke, koju je prošlog vikenda ubio policajac, šef obezbjeđenja u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Ispred mostarskog hotela Ero, u samom centru grada, ispucavši četiri hica iz službenog pištolja, našu je sugrađanku ubio jedan od onih čija je dužnost i obaveza da štite građane i sprječava zločine, podsjećaju iz CCI-ja.

Ubistvo u Mostaru

Umjesto jasne osude zločina, preuzimanja moralne odgovornosti, ostavki ili smjena i izraza najdubljeg žaljenja porodici, od strane nadležnih – muk. „Šta nam to svojom šutnjom poručuje vlast? Treba li građani Mostara i cijele države da žive u strahu?“

Iz CCI-ja pozivaju nadležne na odgovornost i traže hitnu reakciju i informisanje javnosti o poduzetim koracima. „I zahtijevamo od vlasti da seprema čitavom slučaju odnosi imajući u vidu da je zločin počinilo službeno lice, u radno vrijeme, oružjem koje mu je dala država. I zato mora odgovarati još neko, a ne samo počinilac ubistva.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije