Zašto svi šutimo na opasno raspirivanje četništva u Srbiji?

Radiosarajevo.ba
Zašto svi šutimo na opasno raspirivanje četništva u Srbiji?

Dopredsjednik Stranke za BiH (SBiH) Gradimir Gojer oglasio se danas saopćenjem za javnost u povodu "nezabilježene drskosti koju je ispoljila Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj organizirajući 15. novembra javni skup u Beogradu, na kojem su ponovljene neke od najcrnjih fašističkih misli o prekomponiranju teritorija ex-Jugoslavije“.

''Prosto je neshvatljivo da demokratska javnost u BiH sve ovo prati mirnom šutnjom'', ističe Gojer. 

''Retrogradnost pojave Vojislava Šešelja u javnom životu Srbije i njegove neskrivene velikosrpske ambicije, ponovljene na mitingu u Beogradu, pokazuju kako je današnja vlast u Srbiji i dalje potpuno nedistancirana od onoga što je fašističko zlo koje je na naše prostore emanirao četnički pokret'', upozorava dopredsjednik SBiH.

''Oni koji ne shvataju da na cijeloj teritoriji ex-Jugoslavije, posebice u Srbiji, nikad do kraja nije izveden proces denacifikacije svijesti, nisu promišljali koliko je opasno raspirivanje četništva u Srbiji!?! Ne možemo sjediti skrštenih ruku i promatrati razmahivanje zla u našem susjedstvu. Kad organi države BiH ne reagiraju na ovakve pojave, kad šute političke stranke što da očekuju građani kojima nije niti omogućeno da u dostatnoj mjeri medijski progovore o četvrtstoljetnom kontinuiranom trajanju četništva kao logike na političkoj pozornici Srbije odnosno o niti jednom ozbiljnijem pokušaju države Srbije da četničku ideju sasječe u korijenu'', kaže Gojer u saopćenju.

Gojer se solidarišem s majkama Srebrenice, "koje su jedine do kraja izravno progovorile što znači povratak Vojislava Šešelja i njegovo, de facto, oslobađanje...“

''Vojislavu Šešelju je mjesto u ropotarnici povijesnog zaborava, a ne na javnim tribinama i mitinzima. Oni koji to dozvoljavaju, ali jednako tako i oni koji mu omogućuju medijsku pompu, bliski su idejama fašizma i zaslužuju svaku vrstu javne osude demokratske javnosti'', smatra dopredsjednik SBiH Gradimir Gojer, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije