Zašto su uhapšeni Izo Spahović i Amar Adrović

Radiosarajevo.ba
Zašto su uhapšeni Izo Spahović i Amar Adrović
Arhiv / Ilustracija
Pripadnici Federalne uprave policije su danas, nakon višemjesečne istrage godine u ranim jutarnjim satima, započeli sa realizacijom operativne akcije „BLIC“ na području Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

U sklopu navedena akcije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na dvije lokacija na području Kantona Sarajeva, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala I.S. (1963.g.) i A.A.(1978.g.).

FUP / Akcija policije u Sarajevu, uhapšeni Izo Spahović i Amar Adrović

Lica lišena slobode se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 295. i „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. KZ F BiH, na način da su u prethodnom periodu uz ozbiljne prijetnje po život i imovinu, iznudili cca. 1.000.000,00 KM od oštećenog E.S. iz Gradačca. Oštećeni E.S. je osumnjičenim licima radi pružanja navodne „zaštite“ na mjesečnom ili sedmičnom nivou bio prinuđen predavati novčane iznose od 3.000,00 do 20.000,00 KM ili Euro valute, na različitim lokacijama na području Tuzlanskog kantona ili Kantona Sarajevo, a koje osumnjičeni prethodno odrede.

Prilikom pretresa pronađeni su mobilni telefonski aparati i SIM kartice koji su korišteni za izvršenje predmetnih krivičnih djela, notesi, evidencije, određena količina novca, vatreno oružje i određena količina municije, NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „extazi“, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim i drugim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i izvršiocu biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, odnosno postupajućem predmetnom tužitelju.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije su pružali policijski službenici MUP-a TK i MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije