Zašto posmrtni ostaci Avde Palića nisu identificirani ranije?

Radiosarajevo.ba
Zašto posmrtni ostaci Avde Palića nisu identificirani ranije?

Patolog iz Banje Luke Željko Karan ocijenio je danas da je identifikacija posmrtnih ostataka pukovnika bivše Armije RBiH Avde Palića trajala jako dugo i da neko mora dati odgovor zašto ta identifikacija nije obavljena za proteklih osam godina.

„Smatram da nije problem u DNK laboratorijama, odnosno nije problem u struci, jer tehnologija je takava da se DNK profil iz kosti može izvući u roku od nekoliko dana“, rekao je Karan u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On kaže da, koliko mu je poznato, članovi porodice Avde Palića su dali krvne uzorke za komparaciju blagovremeno.

„Dakle, čini mi se da problem nije na nivou struke, odnosno u DNK laboratoriji. Ne znam do kaga je sve to“, rekao je Karan, koji je stručnjak za sudsku medicinu i radi i na identifikaciji posmrtnih ostataka.

Ističući da su Palićevi posmrtni ostaci pronađeni u grobnici u kojoj je bilo ukupno sedam posmrtnih ostataka, Karan je naveo da, ako su ostali identifikovani bitno ranije, postavlja se pitanje „šta je dovelo do toga da ovaj jedan jedini slučaj bude identifikovan tako kasno“.

„Čini mi se da se taj problem može referencirati za nešto drugo, a što nije problem sudsko-medicinske struke“, zaključio je patolog Željko Karan.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, Milan Bogdanić izjavio je da se u slučaju "Palić" teško može govoriti o namjernom skrivanju identiteta žrtve.

On je naveo da je pukovnik Armije BiH Avdo Palić, jedna od 3 500 ekshumiranih žrtava proteklog rata na području BiH, čiji su posmrtni ostaci pohranjeni u nekoj od hala za obdukciju i identifikaciju godinama čekali na poklapanje rezultata DNK analize i utvrđivanje stvarnog identiteta.

Vezano:
Pronađeni posmrtni ostaci Avde Palića
Avdo Palić - priča bez kraja

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije