"Zašto nikoga u BiH ne interesuje 1.431 mrtav sugrađanin?"

0
Radiosarajevo.ba
"Zašto nikoga u BiH ne interesuje 1.431 mrtav sugrađanin?"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Uviđaj (Ilustracija)

Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. do 2023. godine 1431 osoba počinilo samoubistvo, saopćeno je danas iz Centra za sigurnosne studije.

Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva. Samoubisto je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerkih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica, dalje se pojašnjava u saopćenju koje potpisuje Denis Hadžović, predsjednik Centra.

U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80 posto samoubistava počinile su osobe muškog spola.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Također, dodaje se, najveći broj počinilaca samoubistava u BiH osobe su starije od 60 godina te se smatra
da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj "beskorisnosti" i zapostavljenosti.

"Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju. Također, podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao bi biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima.

Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, s obzirom na to da problematika slučajeva samoubistava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji", saopćeno je.

Potresna statistika o samoubistvima u BiH
Foto: CSS: Potresna statistika o samoubistvima u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije