"Zašto Ministarstvo odbrane BiH mora predati oružje i municiju firmi iz Zagreba?"

1
"Zašto Ministarstvo odbrane BiH mora predati oružje i municiju firmi iz Zagreba?"
Foto: BHRT / Sifet Podžić

Klub poslanika Naša stranka-Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas niz pitanja ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću (DF) u vezu s izvršenjem sudskog rješenja firme Scout iz Zagreba protiv Ministarstva odbrane BiH, koje je zakazano za sutra - utorak, 22. decembra.

Prema tom rješenju, Ministarstvo odbrane BiH obavezno je ovoj hrvatskoj firmi predati više od 10 miliona metaka različitog kalibra te drugo oružje i municiju.

Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka u državnom parlamentu stoga zahtijevaju od ministra Podžića što hitnije odgovore na pitanja zbog čega je uopće došlo do ove situacije, kao i da li je Ministarstvo odbrane preduzelo korake kako bi navedeno potraživanje isplatilo na način koji ne bi ugrozio borbenu moć i nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka također smatraju neophodnim da ministar Podžić precizira da li je Ministarstvo odbrane BiH napravilo plan saniranja negativnih posljedica po strateške interese Bosne i Hercegovine koje će se neminovno pojaviti uslijed predaje ovakvih količina oružja i municije.

"Ova situacija pokazuje da nerad Vijeća ministara BiH ne utiče samo na siromašenje bh. građana, ugrožavanje njihovog zdravlja, ili do sve većeg odlaska naših ljudi u zapadne zemlje, već da također predstavlja prijetnju po sigurnost cijele države", navodi se u saopćenju Kluba poslanika Naša stranka-Nezavisni blok u državnom parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije