Zaštitna obuća i igračke: Agencija za nadzor tržišta upozorava na ove proizvode

Radiosarajevo.ba
Zaštitna obuća i igračke: Agencija za nadzor tržišta upozorava na ove proizvode
Pred sam kraj prošle godine Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine na listu nesigurnih proizvoda na našem tržištu postavila je nekolicinu proizvoda koji se smatraju opasnim za upotrebu.

Prvi u nizu proizvoda koji se smatraju opasnim za korištenjem jeste zaštitna obuća Rockrooster Bullet FC-007, koju u Hong Kongu proizvodi kompanija H. K. Trade. Navodi se da ovaj proizvod ne ispunjava standarde zaštitne obuće prema ISO standardima, te da ima nedovoljnu otpornost zaštitne kapice, da je nepotpuno označen, kao i da nisu kompletne obavezne informacije koje pruža proizvođač.

„Proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda“, ističu iz ANNT BiH, iz koje savjetuju da potrošači prestanu sa korištenjem ovog proizvoda, te da je uvoznik već poduzeo mjere povlačenja proizvoda sa tržišta.

Kao opasna ističe se i dječija plastična okrugla ljuljačka Happy People, koja se proizvodi Njemačkoj. Stručnjaci ANNT navode da je ova ljuljačka nesigurna jer njen mehanizam za podešavanje nije dovoljno čvrst zbog čega se može polomiti, ali i to da je prečnik užeta za pričvršćivanje ljuljačke neodgovarajući, što u oba slučaja može uzrokovati povrede djece.

„Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod savjetuje se da isti prestanu koristiti te da se obrate uvozniku za informacije o načinu povrata“, ističu iz agencije, uz konstataciju da je i uvoznik poduzeo mjere povlačenja proizvoda sa tržišta.

Posljednji u nizu proizvoda na koje su stručnjaci ANNT upozorili na kraju decembra 2016. godine jeste okretna zvečka marke Tiny Love, koju proizvodi istoimena kompanija iz Kine.

„Analizom igračke ustanovljeno je da igračka proizvodi zvuk koji može prouzrokovati oštećenje sluha kod djece“, ističe se u upozorenju, te se dodaje da je u toku proces povlačenja proizvoda sa tržišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije