Zaštititi prava majki i porodilja u BiH

Radiosarajevo.ba
Zaštititi prava majki i porodilja u BiH


Gradska vijećnica Naše stranke Sanja Lazar kazala je da je neophodno mijenjati postojeće i usvojiti nove zakone koji bi štitili prava porodilja, bez obzira na mjesto prebivališta.

„Insistiramo da se uvede rodno odgovorno budžetiranje u proces planiranja i izrade budžeta na svim nivoima vlasti u BiH, kroz jasnu državnu politiku koja će postaviti okvir za zaštitu majčinstva, porodice i djece. Ukoliko ne poduzmemo aktivnosti u pravcu adekvatnog i ujednačenog regulisanja ove oblasti u cijeloj BiH, sadašnja vlast će biti odgovorna zbog prijetnju 'bijele kuge', koja se u posljednjih deset godina nadvila nad našom zemljom“, kazala je Lazar.

Ona podsjeća da je neodgovorna politika dovela do pravne nesigurnosti i „diskriminacije žena koje usljed teške ekonomske situacije u zemlji i smanjenog priliva sredstava u budžete ostaju često bez elementarne pomoći i ukidanja pojedinih prava po osnovu trudnoće, poroda i njege djeteta.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije