Zastave s ljiljanima uz uzvike 'Bosna, Bosna'

Radiosarajevo.ba
Zastave s ljiljanima uz uzvike 'Bosna, Bosna'
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Manja grupa građana Sarajeva, raširila je danas zastave Republike Bosne i Hercegovine, uzvikivala 'Bosna, Bosna' i pjevala bivšu himnu RBiH 'Jedna si, jedina', za vrijeme polaganja cvijeća članova delegacije iz RS u bivšoj Dobrovoljačkoj, odnosno ulici Hamdije Kreševljakovića,  u znak sjećanja na stradale pripadnike bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Bivša Dobrovoljačka: Polaganje cvijeća i paljenje svijeća

U organizaciji Pododbora Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnih datuma danas je u bivšoj Dobrovoljačkoj, odnosno ulici Hamdije Kreševljakovića, delegacija iz RS-a položila cvijeće i zapalila svijeće u znak sjećanja na stradale pripadnike bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), odnosno Vojske Jugoslavije, koji su se povlačili iz komande tadašnje Druge vojne oblasti u Sarajevu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Policija od ranih jutarnjih sati osigurava mjesto događaja. Na sarajevskim ulicama su pripadnici specijalne i regularne policije. U samom središtu Sarajeva na svaki deset metara je po jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Oko 100 osoba na čelu sa predstavnicima Vlade RS, mirnom šetnjom dijelom bivše Dobrovoljačke ulice, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća prisjetili su se stradalih pripadnika bivše JNA. Događaj su obezbjeđivali mnogobrojni pripadnici policije.

Nešto dalje, pored spomen-ploče stradalim saborcima, cvijeće su položili i Fatihu proučili i bivši pripadnici 'Zelenih beretki', koji su se nakon toga razišli. Pripadnici policije su, uoči dolaska delegacije iz RS, udaljili preostale građane koji su se nalazili u blizini mjesta predviđenog za polaganje cvijeća delegacije iz RS, preko mosta Drvenija, kako bi se otklonila svaka mogućnost incidenta.

Nakon odavanja počasti delegacija iz RS bi se trebala vratiti u Miljeviće u Istočno Sarajevo, gdje će im se obratiti predstavnici Vlade RS.

Ceremonija obilježavanja stradanja pripadnika JNA prošla bez incidenata.

Ovom je prilikom postavljen i spomen sa ružama i svijećama, koji će, kako nam je rekla policija, kratko vrijeme stajati na trolejbuskoj stanici na Drveniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije