Zastava Srbije vijori se na građevinskom objektu u izgradnji

S. H.
Zastava Srbije vijori se na građevinskom objektu u izgradnji
Na građevinskom objektu u izgradnji u Bosanskom Brodu čije radove izvodi prnjavorsko poduzeće Imgur vijori se zastava Republike Srbije.

Nije prvi put u našoj zemlji da se na javnim ili privatnim objektima vijori zastava koja nije oficijelna zastava BiH, jer u našoj zemlji ne postoji ni dio zakona koji uređuje ovu oblast.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović u parlamentu je pokrenuo pitanje o uređenju ove oblasti.

Ni Zakonom o zastavi niti Zakonom o grbu BiH nije propisano gdje i u kojim prilikama se na teritoriji BiH ističe zastava ili grb stranih država, niti je to propisano nekim drugim zakonom na nivou BiH, naveli su Magazinović iz Parlamenta.

sasa_magazinovic_upit_parlament_fbih.jpg - undefined

"Ne mislim da treba zabraniti zastave drugih država, već da treba urediti tu oblast i precizirati kada i gdje se one trebaju isticati. Kod nas je postalo praksa da se te zastave izlažu kako ko hoće i koje hoće", rekao je Magazinović za Radiosarajevo.ba.

Magazinović nam je naveo da ne smatra normalnim isticanje zastava drugih država na jarbolima koji se nalaze na zvaničnim mjestima.

Uz grupu ljudi Magazinović će kroz petnaestak dana pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine od kojih će tražiti obavezivanje o uređenju oblasti isticanja zastave.

Naveo je i kako smatra da zastave na privatnim objektima i na zvaničnim mjestima ne bi trebale biti isto tretirane, kao što se ne tretiraju ni u drugim  europskim državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije