Zasad pet kandidata za budućeg reisa u BiH

Radiosarajevo.ba
Zasad pet kandidata za budućeg reisa u BiH

Broj kandidata za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH povećao se na pet potencijalnih kandidata. 
Do 31. jula bi, kako kaže Softić, trebala biti poznata imena svih kanidata

Kako je danas za novinsku agenciju Fena rekao predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, kandidate za budućeg reisa nisu predložili još samo sarajevsko i ljubljansko muftijstvo, te izborne jedinice u dijaspori (zapadna Evropa, Australija i Amerika). 

Tako je, naprimjer, izborno tijelo za područje zeničkog muftijstva kandidiralo Ejuba ef. Dautovića, muftiju zeničkog; podršku iz Zenice su dobili i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, sarajevski muftija Husein ef. Smajić i doc. dr. hafiz Halil ef. Mehtić

Osim Kavazovića, Dautovića, Mehtića i Smajića, kanidat za reisu-l-ulemu je i muftija travnički Nusret ef. Avdibegović

Nakon ramazana, odnosno u drugoj polovici augusta bit će održana nova sjednica Sabora IZBiH na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati. U skladu s Ustavom IZBiH, Sabor će odlučiti o tri kandidata koliko ih može učestvovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu. Kandidatima za vrhovnog poglavara IZBiH bila bi ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe.

Izabranik će na poziciji reisa zamijeniti Mustafu ef. Cerića.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije