Zapošljavanje u javnom sektoru učiniti transparentnim i poštenim

Radiosarajevo.ba
Zapošljavanje u javnom sektoru učiniti transparentnim i poštenim
Danas je u Sarajevu održana Javna tribina "Transparentno, meritorno i odgovorno zapošljavanje u javnom sektoru", koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) i Transparency International u BiH (TI BiH).

" Istraživanje koje je CCI proveo tokom prve polovine 2017. godine pokazuje da je u 71 posto anketiranih javnih ustanova, primarno u zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima i vanbužetskim fondovima, zabilježeno nekoliko stotina novih zapošljavanja, najčešće bez konkursa", kazao je program menadžer CCI-a Adis Arapović.

Navodi da u javnim ustanovama, institucijama i preduzećima, obuhvaćenim istraživanjem, u kojima postoje javni konkursi, u 57 posto slučajeva "intervju" s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju.

"Zbog toga se odlučivanje svodi na ličnu procjenu članova komisija, pa nije rijetkost da za isti odgovor jedan član komisije daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan. Dodatni problem predstavlja način formiranja konkursnih komisija", ustvrdio je Arapović.

Predstavnik Transparency Internationala BIH Uglješa Vuković ocjenjuje da je nakon niza godina provođenja reformskih procesa, postupak zapošljavanja u javnom sektoru i dalje zasnovan na koruptivnim praksama, što pokazuju njihova istraživanja.

"Više od 40 posto građana koji se obraćaju našoj organizaciji uglavnom prijavljuju koruptivne prakse u postupcima zapošljavanja, kao što u nepotizam, kronizam i slično", naveo je.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović podržao je javnu tribinu isključivo zbog, kako je rekao, istih stavova.

TI BiH i CCI pripremili su radni materijal "Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine" koja treba značajno unaprijediti sistem zapošljavanja u javnom sektoru, te osigurati zapošljavanje najkvalitetnijih kadrova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije