Zapošljavanje 15 policajaca bilo po zakonu i potpuno transparentno

Fena
Zapošljavanje 15 policajaca bilo po zakonu i potpuno transparentno
Federalna uprava policije objavila je saopćenje povodom odabira kandidata za zapošljavanje u činu policajac u Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a, po javnom konkursu raspisanom 20.decembra 2016. godine, koje prenosimo u cjelosti:

Povodom "neutemeljenih podataka, ocjena i kvalifikacija koji se odnose na FUP, a posebno u odnosu na direktora Federalne uprave policije", FUP podsjeća da je raspisala javni konkurs za prijem policijskih službenika u činu „policajac“ u Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a za 15 izvršilaca te da je konkurs objavljen u više medija u Bosni i Hercegovini.

Kako se ističe u saopćenju iz FUP-a, u objavljenom konkursu su navedeni svi potrebni podaci u vezi sa konkursom, između ostalog, i da će se prilikom odabira kandidata rukovodilac Federalne uprave policije (Direktor) rukovoditi odredbama Zakona o policijskim službenicima kojim je propisano da:

"Struktura policijskih službenika u policijskom organu podržava nacionalnu strukturu stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine prema popisu stanovništva iz 1991. godine".

Iz FUP-a naglašavaju da je svaki aplikant za zapošljavanje prije nego što se prijavio na konkurs bio upoznat sa svim uvjetima prijema po tom javnom konkursu te da je kompletna procedura konkursa provedena transparentno, i u cjelini sukladno Ustavu Federacije BiH, te zakonima o unutarnjim poslovima i policijskim službenicima FBiH.

Također podsjećaju da policijski službenici kada zasnivaju radni odnos u Federalnoj upravi policije polažu zakletvu kojom "izjavljuju da će se u svom radu pridržavati Ustava i zakona FBiH" te da su svi policijski službenici, angažirani u provođenju konkursa, uključujući i direktora, u cjelini postupili sa načelima položene zakletve.

Konačna lista kandidata predložena za zapošljavanje, po navedenom konkursu, a koju je odobrio, skladno Zakonu direktor FUP-a, sadrži: devet (9) kandidata bošnjačke nacionalnosti koji su na listi uspješnosti kandidata (broju osvojenih bodova), po redoslijedu najbolje plasirani; četiri (4) kandidata hrvatske nacionalnosti; jednog (1) kandidat srpske nacionalnosti te jednog (1) kandidata iz reda ostalih, koji su na listi uspješnosti kandidata (broju osvojenih bodova), po redoslijedu bili najbolje plasirani.

U vezi s kandidatom Hamdom Maličkovićem iz Sarajeva, iz FUP-a navode da je postigao zavidan rezultat na testiranju, ali da broj osvojenih bodova nije bio dovoljan da bi se našao na predloženoj listi kandidata za zapošljavanje.

Iz FUP-a također navode da je za vrijeme mandata ovog direktora FUP-a u radni odnos primljeno više od 100 djelatnika, po istim principima, a ispravnost tog pristupa potvrđuju i presude nadležnih sudova.

"Direktor Federalne uprave policije ne poznaje niti jednog kandidata koji je sudjelovao na navedenom konkursu niti je iko, u toku čitave konkursne procedure razgovarao sa direktorom u vezi sa zapošljavanjem bilo koga. U okviru predložene liste kandidata za zapošljavanje, koju je odobrio direktor FUP-a, nalaze se i djeca šehida, boraca i poginulih branitelja", navodi se u saopćenju te naglašava da će direktor i Federalna uprava policije i dalje raditi na temelju Ustava, zakona i profesionalnog etičkog kodeksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije