Zamjenik ministra unutrašnjih poslova RBiH osuđen u Londonu

Radiosarajevo.ba
Zamjenik ministra unutrašnjih poslova RBiH osuđen u Londonu

Australski državljanin Vitomir Žepinić, predratni zamjenik ministra unutrašnjih poslova RBiH i svjedok odbrane Radovana Karadžića, rođeni Sarajlija, osuđen je pred sudom u Londonu po tri tačke optužbe, pišu australske novine Sydney Morning Herald.

Žepinić, koji je i ranije osuđivan zbog lažnog predstavljanja kao psihijatar u australskoj državi Novi Južni Wales, pred sudom u Londonu proglašen je krivim pod sličnim optužbama.

Žepinić se predstavljao različitim titulama - kao "doktor medicine", "klinički psiholog" i "psihijatar". Oni malobrojni koji su se još dobro sjećali njegove biografije znali su da je u svemu tome vrlo malo istine. Istina je bila da jeste bio i magistar i doktor, ali ne medicinskih znanosti. Diplomirao je u Sarajevu, ali ali psihologiju na Filozofskom fakultetu koji nema veze s medicinom. Ovo je australskoj istrazi posvjedočeno s najmjerodavnijih mjesta, u Sarajevu i Beogradu.

Sud je ustanovio da je Žepinić lagao o svojoj prošlosti kako bi dobio posao u Velikoj Britaniji. On je izjavio da je na suđenje protiv njega odlučujuću ulogu imala "urota" da ga se diskredituje kao svjedoka na suđenju za ratne zločine bivšem čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Novine Australian svojevremeno su hvalile Žepinića kao "heroja" zbog njegovog svjedočenja o bosanskom ratu. Njegovo lice bilo je, međutim, smrknuto dok ga je porota u četvrtak proglasila krivim po tri tačke optužbe. Tokom suđenja Žepinić je djelovao karizmatično i povremeno je razmjenjivao šale s tužiocima, a dan prije počinjanja postupka poričali su o aroganciji australskog kriket tima. 

Kako je suđenje odmicalo, on je, međutim, postajao sve nervozniji. Često je upućivao izvinjenja sudu, govoreći da nije imao dovoljno sna. On je često sjedio zabijajući glavu među ruke i masirajući čelo.  Kada su ga tužioci direktno ispitivali o njegovoj prošlosti, on je regirao nervozno, dok je u jednom momentu udario rukom o stol za kojim sjede svjedoci.  

Porota je proglasila Žepinića krivim po jednoj tački da je prevario Queen Mary, University of London (QMUL), gdje je radio kao viši predavač na odjelu za psihijatriju u oktobru 2009. godine. Tokom podnošenja molbe za posao, QMUL je pitao Žepinića da li je protiv njega bilo krivičnih presuda. On je odgovorio "ne", svjestan činjenice da bi ga ranija presuda diskvalificirala s posla na tom polju.

Pet mjeseci kasnije, QMUL je saznao o Žepinićevoj prošlosti. On je podnio ostavku nakon što ga je univerzitet suočio s činjenicama. On je zaradio više od 29.000 funti (oko 66.000 KM) dok je predavao u školskoj ustanovi.

Nakon što je Žepinić napistio QMUL, on je podnio niz zahtijeva britanskoj Nacionalnoj službi (HNS) prijavljujući se za mjesto psihologa. Porota je ustanovila da je on lagao o svojoj prošlosti u svakom od zahtijeva. Izricanje kazne Žepiniću pred sudom u Londonu zakazano je za 13. septembar, piše Sydney Morning Herald.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije