Žalile se zanatlije: Pojačano prisustvo policije na Baščaršiji

Fena
Žalile se zanatlije: Pojačano prisustvo policije na Baščaršiji
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Na Baščaršiji je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i niko nije ugrožen - kazao je u razgovoru Fenu načelnik Prve policijske uprave Safet Šabović, komentirajući zahtjev grupe zanatlija i ugostitelja koji rade na Baščaršiji a koji su uputili općinskim, gradskim i kantonalnim vlastima da se poboljša sigurnost u tom dijelu Starog Grada, gdje su naveli da probleme prave migranti.

„Problem postoji, ali ne u ovoj mjeri. Ovo je predimenzionirano. Mislim da je nepotrebno da se istupa u javnost s podacima koji nisu stvarni“, kazao je Šabović.

On je nagasio kako ova Policijska uprava „od 1. januara do danas nije imala nijednu prijavu da je migrant izvršio krivično djelo na području Baščaršije“.

„Prošle godine smo evidentirali neke ljude koji su se ponavljali kao izvršioci krivičnih djela. Mi smo njih i uhvatili na djelu i lišavali slobode, tako da smo 22 osobe predali tužilaštvu na dalji rad i obradu i to ćemo i ubuduće raditi“, ustvrdio je Šabović.

Dodao je da je bilo većih krađa, krađa mobitela, torbica, ali da je takvih krađa bilo i prije dolaska migranata na područje Baščaršije.

„Veliki je priliv turista na područje Baščaršije i nemoguće je upratiti svakog turistu. Ne mogu tvrditi da se neće desiti krađe, ali i građani i turisti trebaju biti oprezni i čuvati svoju imovinu. U narednom periodu planski ćemo pristupati rješavanju ovog problema, da stanje bude zadovoljavajuće što odgovorno tvrdim i da jeste“, kazao je Šabović.

Policijska uprava je povećala i prisustvo policije na terenu kako bi se građani i turisti osjećali sigurno.

Na Baščaršiji je povećano prisustvo policijskih službenika kako u uniformi tako i u civilu, koji prate kretanja na terenu i koji mogu da interveniraju u svakom momentu. Tako će biti i tokom turističke sezone i pojačanog priliva turista“, kazao je Šabović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije