Zaliha sve manje, snabdijevanje stabilno

Radiosarajevo.ba
Zaliha sve manje, snabdijevanje stabilno

Situacija u kojoj se trenutno nalazi JP Elektroprivreda BiH, izuzimajući ratni period 1992-1995. godine, najteže je od postojanja kompanije, saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH. Iz Elektroprivrede BiH navode da su termoelektrane Tuzla i Kakanj u maksimalnom pogonu, ali upozoravaju da se zalihe uglja  smanjuju i da je doprema novih zaliha otežana zbog problema u transportu. 


Ipak, podsjećaju iz JP EPBiH, snabdijevanje kupaca električnom energijom u ovom je trenutku stabilno.

Depoi uglja u termoelektranama su pod snijegom i zaleđeni, a otežan je vertikalni i horizontalni transport u termoelektranama. U vanrednim uvjetima rade i rudnici; uslijed loše hidrološke situacije,  JP EPBiH je u proizvodnji električne energije već izvjesno vrijeme uglavnom oslonjeno na termokapacitete termoelektrana Tuzla i Kakanj.

"Uprkos tim okolnostima, za JP Elektroprivreda BiH prvi prioritet su bh. građani.Domaćinstva neće ostati bez napajanja električnom energijom", ističe se u saopštenju, te dodaje da je JP Elektroprivreda BiH otkazala izvoz električne energije i da su fokusirani u potpunosti na situaciju u BiH.

Interventne ekipe, kako se dodaje, u punoj su  pripravnosti. I pored izrazito loših vremenskih uvjeta kvarovi na elektrodistributivnim mrežama se otklanjaju u rekordnom roku. Međutim, iz JP EPBiH upozoravaju da će situacija postati zabrinjavajuća ako se potvrde prognoze o novim padavinama, a da se pritom ne omogući neometana doprema novih količina uglja u termoelektrane. 

Stoga, JP Elektroprivreda BiH poziva sve relevantne institucije i preduzeća da omoguće dopremu novih količina uglja u termoelektrane, a građane pozivaju da potrošnju električne energije reduciraju i na taj način pomognu u lakšem prevazilaženju posljedica vanrednih okolnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije