Zakoni ustavni, principi negativni

Radiosarajevo.ba
Zakoni ustavni, principi negativni

Prijedlozi zakona o prestanku važenja propisa o Sudu i Tužilaštvu BiH imaju ustavni osnov, no njihovi principi su negativni. Stav je ovo Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je danas odlučivala o navedenim zakonima, koje su predložili delegati SNSD-a i SDS-a, Drago Kalabić i Darko Babalj.

Ukidanje Suda i Tužilaštva: Manipulacija glasačima ili...

Kako se i očekivalo, podršku ustavnom osnovu dali su delegati iz Republike Srpske, te dva HDZ-a, a oni iz SDA i SDP su bili protiv. Sličan omjer snaga bio je i prilikom glasanja o principima, s tim što su se dva HDZ-a sada pridružili ostalim delegatima iz FBiH te su glasali protiv principa.

Nejasnoću, da li su dati akti sad preporučeni Predstavničkom domu na usvajanje ili ne, pokušao je razjasniti predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović:

Ovo je negativan izvještaj u pogledu principa te dokument, kao negativan izvještaj, ide prema Predstavničkom domu“.

Zakoni o ukidanju suda i tužilaštva nisu ustavni

Kako podsjeća novinska agencija Fena, Ustavnopravna komisija ranije je razmatrala predložene zakone i tada je utvrdila da nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.  Međutim, ovaj dom na sjednici održanoj polovinom februara nije prihvatio negativno mišljenje Komisije, te joj je vratio predložene zakone da ih ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije