Zakon o transplantaciji na čekanje

Radiosarajevo.ba
Zakon o transplantaciji na čekanje

Predstavnički dom Federalnog parlamenta, na današnjoj prvoj sjednici u Sarajevu nakon ljetnje pauze, odgodio je izjašnjavanje o zakonu kojim treba propisati medicinske transplantacije ljudskih organa i tkiva.

Izjašnjavanje je odgođeno u pokušaju da stavove pomire Federalna vlada kao predlagač i poslanički klub Stranke demokratske akcije (SDA), koji se protivi nekim najavljenim rješenjima u dijelu koji propisuje transplantaciju organa i tkiva s umrle osobe, takozvanu kadaveričnu transplantaciju.

Naime, za SDA je sporno što Vlada, odnosno Ministarstvo zdravstva predlaže da svako može biti potencijalni donor organa nakon svoje smrti ako za života ne izjavi suprotno.

SDA traži da se jasno propiše da se transplantacija nakon nečije smrti može vršiti jedino ako je umrli za života ostavio pismenu saglasnost da daje organe. U protivnom, medicinari ne mogu uzeti njegove organe da da bi spasili nečiji život, proizilazi iz ove varijante.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović predlaže Parlamentu da se, tehnički, saglasnost potencijalnih donora pribavlja u narednom popisu stanovništva tako što će se jedno od anketnih pitanja odnositi na potencijalno donorstvo organa.

Međutim, ova premijerova inicijativa još se ne može ni razmatrati dok Parlament ne odredi koja će vrsta kadaverične transplantacije biti dozvoljena u budućem zakonu.

Za razliku od kadaverične transplantacije, propisana transplantacija organa i tkiva sa žive osobe nije sporna ni za koga u Parlamentu i podrazumijeva se da zavisi od volje darodavca.

Podrška izmjenama zakona o eksproprijaciji

Za razliku od zakona o transplantaciji, poslanici Predstavničkog doma danas su u osnovi prihvatili Nacrt zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji u FBiH mada su i tu ostavili predlagaču da dodatno razmisli posebno o jednom članu.

Tim članom Vlada najavljuje da i prije izdavanja pravomoćnog rješenja o eksproprijaciji bivšem vlasniku neke nekretnine, u izuzetnim slučajevima, korisnik eksproprijacije može koristiti tu nekretninu radi javnih radova značajnih za širu društvenu zajednicu, kao što je izgradnja autoputa naprimjer.

Jedan dio poslanika odobrava ovo rješenje jer smatra da će se odnositi na situacije kad pojedinac stopira radove značajne za širu zajednicu samo zato što je nezadovoljan iznosom novca koji mu država nudi za obeštećenje.

Međutim, drugi dio poslanika traži da predlagač zakona ipak preispita da li je ovo rješenje dobro i da predvidi mogućnosti prihvatljive za obje strane, a za bivšeg vlasnika posebno.

Poslanici su odobrili danas Nacrt zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, a on će u konačnici podrazumijevati obavezno uvođenje fiskalnih kasa u svakoj vrsti prometa.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije