Zakon o policiji ne ugrožava interese Bošnjaka u RS-u

Fena
Zakon o policiji ne ugrožava interese Bošnjaka u RS-u
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da u Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 7. aprila 2016. godine.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a podnio je ovome vijeću zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa navedenim odredbama zakona.

Ukazali su, između ostalog, da se povreda vitalnog interesa bošnjačkog naroda očituje u tome što osporene odredbe nisu u saglasnosti s Ustavom, koji garantuje poštovanje principa nacionalne zastupljenosti, s obzirom da se, navodno, istim odredbama ne obezbjeđuje proporcionalna nacionalna zastupljenost u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Polazeći od odredaba Ustava RS-a, uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda i Narodne skupštine, Vijeće je odlučilo da osporenim odredbama Zakona nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Vijeće je, naime, ocijenilo da se nijednom osporenom odredbom ne daje prednost nakom konstitutivnom narodu u odnosu na ostale, niti se prave razlike među njima, jer se jednako odnose na sve narode i građane u RS-u, saopćeno je iz entitetskog Ustavnog suda.

Ove odredbe, po ocjeni Vijeća, prema svom sadržaju ne prave razliku po nacionalnom kriteriju među subjektima, odnosno članovima organa na koje se odnose, niti je propisana bilo kakva zabrana ili nemogućnost da Bošnjaci, isto kao i pripadnici drugih naroda, ravnopravno učestvuju u konkurenciji za obavljanje poslova policijskog službenika, direktora policije, te člana nekog od odbora ili komisija za izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije