Zakon o koncesijama ipak ide u javnu raspravu

Radiosarajevo.ba
Zakon o koncesijama ipak ide u javnu raspravu

Nacrt zakona o koncesijama u Federaciji BiH bit će upućen u javnu raspravu koja ne može trajati duže od 60 dana.

Nakon toga Federalna vlada treba da ponudi Parlamentu FBiH prijedlog teksta budućeg zakona.

To je odlučeno danas na prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je u toku u Sarajevu, na kojoj je zakon u načelu prihvaćen u formi nacrta upućenog u parlamentarnu proceduru iz Vlade.

Vlada je zadužena da na osnovu parlamentarne, a potom i šire javne rasprave, uputi tekst u daljnji postupak.

Tokom današnje rasprave u Predstavničkom domu o nacrtu, poslanici su sugerirali Vladi da radi na doradi teksta tako da on potpuno onemogući zloupotrebe u oblasti koncesija, osigura adekvatnu naplatu od davanja na korišćenje prirodnih dobara, a istovremeno, kao što je rekla poslanica Spomenka Mićić, da vodi računa o očuvanju dobara za buduće generacije.

Vlada je najavila da ovim zakonom želi stvoriti transparentan, nediskriminatoran i jasan pravni okvir za utvrđivanje uvjeta pod kojima se mogu dodjeljivati koncesije u FBiH, a pojedini poslanici, kao Hafeza Sabljaković, naveli da ponuđeni tekst, ako ne bude dorađen, naprotiv, otvara vrata za eventualne zloupotrebe jer predviđa blage sankcije za prekršitelje.

Uz nacrt zakona, danas je odobren i zaključak da Vlada vodi računa o izrečenim primjedbama u Parlamentu kad se u daljnjoj proceduri bude bavila tekstom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije