Zakon o državnoj službi je neustavan: Vrijeme je da se okrenemo vapajima građana

Radiosarajevo.ba
Zakon o državnoj službi je neustavan: Vrijeme je da se okrenemo vapajima građana
/ NAP
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas se obratio javnosti, a povodom presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom je odlučeno da Zakon o državnoj službi usvojen u Parlamentu FBiH nije u skladu s ustavom ovog entiteta.

U saopćenju stoji da je ovo dokaz da je Parlament Federacije BiH još jednom prekršio proceduru prilikom usvajanja jednog od zakona, a u ovom slučaju je narušio pravo na rad rukovodećih državnih službenika.

„Usvojio je zakon u hitnoj proceduri koja nije bila opravdana, pozive za održavanje sjednice oba doma Parlamenta dostavio je protivno propisanim rokovima, pokušao je politizirati javnu službu, a reformu javne uprave vratio deset godina unazad, što je svojevremeno potvrđeno i u Izvještaju Europske komisije“, naglašava se u saopćenju.

Ističe se i da je potpredsjednik Federacije BiH nekoliko puta ukazivao na politizaciju javne službe, te da je ovo još jedan pokazatelj kako su njegova procjena i Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o državnoj službi bili više nego opravdani.

Dodaje se i da današnja presuda otvara mogućnost političarima na vlasti da napokon našu zemlju povedu ka europskom putu, ali ne kršeći zakone i Ustav, ne politizirajući i ne povećavajući administrativni aparat.

„Za sve što je do sada urađeno po pitanju reforme javne uprave pod krinkom 'reformske agende' jasno je da nema nikakvog ustavnog uporišta. Vrijeme je da se vladajuće strukture istinski pozabave promjenama u Federaciji BiH i BiH u cjelosti, ali uzimajući u obzir sve veće vapaje građana njihove probleme i realnu situaciju u našoj zemlji“, zaključuje se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH, uz napomenu da samo uz poštovanje zakone i Ustav ove zemlje može biti osiguran bolji put za njene građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije