Zaključnci konferencije o maloljetničkoj delikvenciji

Radiosarajevo.ba
Zaključnci konferencije o maloljetničkoj delikvenciji

Na današnjoj Ministarskoj konferenciji o provođenju Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva u BiH, koju je organiziralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, doneseni su okvirni zaključci, koje će Korodinaciono tijelo za praćenje provedbe Strategije uputiti svim relevantnim institucijama u BiH.

Na konferenciji je zaključeno da je primarna zadaća institucija vlasti u BiH provedba Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva u saradnji sa nevladinim sektorom, uspostava jedinstvenih standarda u spriječavanju maloljetničkog prijestupništva, donošenje posebnih zakona te uredbi za primjenu odgojnih preporuka.

Zaključeno je, također, da je potrebno uspostaviti cjelovit sistem za rješavanje problema maloljetničkog prijestupništva, izbjegavati klasične kaznene procedure te primjenjivati alternativne modele, za što je neophodna edukacija profesionalnih grupa za njihovu primjenu.

Zaključeno je i da je potrebno osigurati finansijska sredstva za izgradnju institucija za maloljetne prijestupnike.

Za efikasnije djelovanje u rješavanju problema maloljetničkog prijestupništva, kako je ocijenjeno, potrebno je političkim djelovanjem osigurati saradanju svih relevantnih aktera.

Učesnici konferencije složili su se da je potrebno uraditi i analizu realizacije Strategije te taj dokument prezentirati javnosti, kaže se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije