Zaključci sastanka u FMUP-u

Radiosarajevo.ba
Zaključci sastanka u FMUP-u

Foto: Velija Hasanbegović


Povodom ubistva Amara Mistrića, te drugih događaja koji su uznemirili građane, danas je na poziv federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića, u Federalnom MUP-u održan sastanak sa zamjenikom direktora Federalne uprave policije Samirom Džebom, ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Željkom Mijatovićem i policijskim komesarom Himzom Selimovićem.

Zajednički je izražena osuda ovog hladnokrvnog ubistva i drugih događaja koji su uznemirili građane.

Analizirana je sigurnosna situacija na području kantona Sarajevo te je konstatovano da su posljednji događaji, iako su rasvijetljeni, narušili sigurnosnu situaciju i osjećaj sigurnosti građana.

Konstatovano je da je policija, kao i do sada, vrlo brzo rasvijetlila ovaj događaj i identifikovala počinioce te se može reći da će i u ovom slučaju policija vrlo brzo pronaći i uhapsiti izvršioce ovog ubistva.

Intenzivno se traga za počiniocima od momenta počinjenog ubistva pa do sada. Policija MUP-a KS-a u saradnji s drugim agencijama prikupljala je saznanja o lokacijama gdje bi se odbjegli mogli skrivati.

Izvršen je pretres više objekata na više različitih lokacija, a i u ovom trenutku se opserviraju određene lokacije, a sve radi pronalaska počinilaca ovog krivičnog djela.

I s ovog sastanka je upućen poziv građanima da o svim eventualnim saznanjima o mjestu na kojem se skrivaju bjegunci što prije obavijeste najbližu policijsku stanicu ili na broj 122.

Na sastanku je ocijenjeno da je i ovo krivično djelo posljedica velikog broja nelegalnog oružja koji posjeduju i nose građani te da je potrebno preduzeti konkretne korake da bi se broj takvog oružja na našim ulicama smanjio u što većoj mjeri.

U tom smislu, policija će nastaviti provođenje dodatnih aktivnosti na pronalasku i hapšenju počinilaca ubistva Amara Mistrića i s pojačanim aktivnostima na pronalasku nelegalnog oružja kontrolom nošenja oružja na javnim mjestima, odnosno ugostiteljskim objektima.

Svi policijski službenici će prilikom vršenja kontrole u saobraćaju posebnu pažnju obratiti na mogućnost posjedovanja nelegalnog oružja i oduzimati ga, a počinioce procesuirati.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova će pružiti svu potrebnu pomoć i staviti na raspolaganje svoje kadrovske resurse da bi počinioci ovog krivičnog djela bili što prije locirani i privedeni u policiju.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova će isto tako pružiti potrebnu pomoć i asistenciju u mjerama koje se budu preduzimale radi pronalaska nelegalnog oružja.

U skladu s trenutnom kadrovskom popunjenošću bit će pojačano prisustvo policije na terenu kako u uniformi tako i u građanskim odijelima na mjestima na kojima bi eventualno moglo doći do narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih djela, uključujući i prekovremeno angažovanje policijskih službenika.

Navedenim mjerama i izgradnjom zatvorskih kapaciteta, pooštravanjem kaznene politike, te maksimalnim angažovanjem svih segmenata društva u prevenciji kriminaliteta, moći će se dodatno ojačati osjećaj sigurnosti građana, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Upućen je poziv nadležnim institucijama da što prije izgrade zatvorske kapacitete za izvršenje zatvorskih kazni, mjera sigurnosti i vaspitnih mjera, s obzirom na to da je značajan broj povratnika u izvršenju krivičnih djela, zatim da se što prije osiguraju potrebni kapaciteti za smještaj maloljetnih učinilaca krivičnih djela i da se što prije izgrade kapaciteti za smještaj psihički oboljelih osoba koji su česti izvršioci najtežih krivičnih djela i da nadležne pravosudne institucije pooštre kaznenu politiku, posebno prema povratnicima u vršenju teških krivičnih djela i krivičnih djela izvršenih uz upotrebu hladnog i vatrenog oružja.

Vezano: Treba nam zatvor

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije