Zajednička komisija o vetu Bošnjaka na zaključke NSRS-a o pretresu SIPA-e u Bosanskom Novom

Radiosarajevo.ba
Zajednička komisija o vetu Bošnjaka na zaključke NSRS-a o pretresu SIPA-e u Bosanskom Novom

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas će razmatrati veto Bošnjaka na informaciju ministra za unutrašnje poslove o aktivnostima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području Bosanskog Novog i na zaključke Vlade RS-a o tom pitanju.

Prošle sedmice na sjednici Vijeća naroda RS-a nije podržana odluka Kluba Bošnjaka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključke Narodne skupštine RS-a od 10. decembra, "o nezakonitom i neustavnom postupanju SIPA-e" tokom akcije na području Bosanskog Novog.

Klub Bošnjaka stavio je veto na informaciju Lukača o pretresu u Bosanskom Novom, kao i zaključke Skupštine RS-a, jer ističu da su Ustavom BiH jasno propisane nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta.

"Pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele BiH. Ta se jurisdikcija ne smije osporavati, a entiteti imaju ustavnu obavezu da djeluju u skladu s odlukama institucija BiH", naglasio je ranije šef tog kluba Mujo Hadžiomerović za Fenu.

Ukazao je da se zaključcima Narodne skupštine RS-a, koji su još na snazi, iako se saradnja MUP-a RS-a i SIPA-e nastavila nakon što je usvojen novi sporazum, derogira zakon o SIPA-i te zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije