Takmičenje / Zaim Šuman jedini predstavnik BiH na Svjetskim vojnim igrama u Kini

15. 10. 2019. u 14:48:00 Fena

Shares: 112

Na Svjetskim vojnim igrama u Kini Bosnu i Hercegovinu će predstavljati jedan od najuspješnijih goraždanskih atletičara i pripadnik Oružanih snaga Zaim Šuman.

Šuman na ovo prestižno takmičenje ide sa ispunjenom normom i jedini je bosanskohercegovački predstavnik u atletici koji će u Kini, uz najbolje sportiste Evrope i svijeta, trčati maraton.

"Normu za nastup na svjetskoj vojnoj olimpijadi koja se ove godine održava u Narodnoj Republici Kini ispunio sam prije dvije godine za disciplinu maraton, tako da ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovom izuzetno jakom takmičenju gdje će nastupiti najbolji svjetski maratonci, učesnici svjetskih i evropskih prvenstava te olimpijskih igara. Očekuje se veoma jaka konkurencija iz više od 100 zemalja iz cijelog svijeta", kazao je Šuman pred polazak.

Uspješni goraždanski sportista koji iza sebe ima više od hiljadu nastupa i stotine osvojenih medalja na brojnim takmičenjima širom svijeta, prvi je goraždanski maratonac i osnivač Atletskog kluba (AK) Goražde. Ističe da je velika čast biti dio ovog svjetskog događaja.

"Čast je učestvovati na jednom ovako velikom takmičenju, to je dokaz da ste uspjeli, uradili nešto i imali dobre rezultate, na osnovu kojih sam stekao pravo odnosno ispunio normu za ovo takmičenje na svjetskom nivou. To je u ovom periodu najveći sportski događaj u svijetu. Ima još predstavnika u borilačkim vještinama, a ja sam jedini koji će trčati maraton", ističe Šuman za kojeg učešće na Svjetskoj vojnoj olimpijadi nije nepoznanica.

Navodi da su ovo četvrte svjetske vojne ige na kojima nastupam. Prethodno je bio u Indiji 2007. godine, 2011. je nastupio u Brazilu i 2015. godine u Južnoj Koreji.

"Prva dva puta sam trčao na stazi, a u Koreji sam trčao maraton. Bio sam u prvoj grupi svjetskih maratonaca i mogu biti zadovoljan. Osjećam se dobro s obzirom da ova godina i nije bila baš za mene najbolja što se tiče zdravstvenog biltena. Imao sam tešku operaciju krajem aprila, doktori nisu davali neke šanse da se oporavim, s obzirom da je bila jedna teška povreda koljena. Uspio sam se oporaviti i nastupio sam na dva polumaratona u Banovićima gdje sam pobjedio i u Sarajevu sam bio u užoj konkurenciji", dodaje.

S obzirom na svoje bogato iskustvo, Šuman se nada se da će uspjeti dobro istrčati maraton u Kini.

"Prelijep je osjećaj predstavljati Bosnu i Hercegovinu i njene Oružane snage. Planirano je da nosim zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju ovog svjetskog takmičenja što vam daje dodatni motiv za neki dobar rezultat", zaključuje uspješni goraždanski sportista.

Svjetske vojne igre u Kini trajat će do 27. oktobra.

NEMA KOMENTARA