Zahtjev Alkalaja za obnovu postupka će biti odbačen

Radiosarajevo.ba
Zahtjev Alkalaja za obnovu postupka će biti odbačen

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na svojoj sjednici koja će se održati u ponedjeljak razmatrat će prijedlog odluke za obnovu postupka koji je zatražio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. On je zahtjev za obnovu procesa podnio zbog ranije izrečene sankcije zabrane kandidovanja na izborima nakon što mu je utvrđen sukob interesa.

Strogi kriteriji

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić izjavio je za Oslobođenje kako je u skladu sa Zakonom o sukobu interesa BiH, Alkalaju utvrđeno kršenje njegovih odredbi te da je odluka te državne institucije nakon potvrđivanja na Apelacionom odjelu Suda BiH postala pravosnažna.

"Veoma su strogi kriteriji koji trebaju da se ispune kako bi došlo do obnove postupka. U slučaju Alkalaja sve je okončano, tako da nema elemenata za obnovu postupka. Takav će biti i prijedlog odluke o kojoj će se članovi očitovati na sjednici. Njemu su preostali ostali pravni lijekovi koje može crpiti u cijelom postupku", naveo je Petrić.

Bit će data i mišljenja iz oblasti primjene Zakona o sukobu interesa BiH po zahtjevima Nikole Antunovića i Sumedina Nišića, te Kluba vijećnika Hrvata u Gradskom vijeću Mostara.

CIKBiH na predstojećoj sjednici nastavit će i donošenje odluka o sankcioniranju predsjednika i članova biračkih odbora sa prošlogodišnjih lokalnih izbora kod kojih je utvrđeno da je došlo do kršenja odredbi Izbornog zakona BiH. U skladu s tim na dnevnom redu nalaze se prijedlozi odluka u postupku utvrđivanja kršenja zakonskih odredbi biračkog odbora Gračanica 12, u općini Gračanica, te Kozarac 2 u opštini Prijedor.

"Vršimo ispitivanje svih primjedbi koje se odnose na ukazivanje kršenja odredbi izbornog procesa za koje su odgovorni birački odbori, odnosno njegovi članovi. Tako odluke o kažnjavanju donosimo sukcesivno, nakon što se ustanovi postojanje prekršajnog postupka. Sve predmete u kojima konstatiramo postojanje elemenata krivičnog djela ustupamo na dalje procesuiranje tužilaštvima", naveo je Petrić.

Potvrđene kazne


On je istakao kako je Apelacioni odjel Suda BiH u dosadašnjem postupku potvrdio većinu sankcija koje je izrekao CIK, a koja za predsjednike i članove biračkih odbora kod kojih su utvrđene nepravilnosti osim novčane podrazumijeva i zabranu angažiranja u izbornom procesu naredne četiri godine.

CIK će razmatrati i informaciju o kršenju odredbi Izbornog Zakona o finansiranju političkih stranaka u 2007. godini na osnovu obavljenog pregleda i revizije finansijskih izvještaja. Nakon što on bude primljen k znanju, ta državna institucija počet će sa izricanjem novčanih kazni za stranke i partije kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

oslobođenje.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije