Zahirović: U naredna dva dana bit će poznati podaci o nastaloj šteti u Arhivu

Radiosarajevo.ba
Zahirović: U naredna dva dana bit će poznati podaci o nastaloj šteti u Arhivu
Arhiv Bosne i Hercegovine formirao je komisiju koja trenutno vrši popis spašene i uništene građe te će u narednih dan-dva biti poznati precizni podaci o nastaloj šteti nakon što je u demonstracijama u Sarajevu zapaljen depo smješten u zgradi Predsjedništva BiH, potvrdio je Feni direktor Arhiva BiH, Šaban Zahirović.
 
"Ušli smo u prostor Arhiva BiH koji je zgarište. Nemoguće je još utvrditi kolika je šteta. Nešto dokumenata je napola nagorjelo te će oni možda moći biti revitalizirani i spašeni" kazao je on.
 
Zahirović podsjeća da je šteta nastala i nakon što je voda prilikom gašenja požara prošla u podrumske prostorije gdje su također smješteni depoi Arhiva BiH. Nakon obilaska tih prostorija, utvrđeno je da u jednom od depoa gdje je smještena periodika postoji veća količine vode.
 
"Ovo što je izgorjelo moraćemo baciti u smeće jer je to u potpunosti neupotrebljivo i ne postoji način da se obnovi. Kada se sve počisti, ono što je ostalo ćemo presložiti. Imamo ponude od arhiva iz svih zemalja u susjedstvu za pomoć u kutijama i opremi za isušivanje. To je posao koji će trajati" naglasio je.
 
Podvlači da će, nakon što bude završen popis, građa koja nije stradala biti premještena u jednu od ostalih prostorija Arhiva BiH, smještenih na četiri lokacije u gradu - u zgradu Grčko-bosanskog prijateljstva na Marijin Dvoru, zgradu Vlade Federacije BiH ili Pravosudnu palaču.
 
Zahirović ističe da su protesti građana najavljeni i danas, te će ekipa Arhiva BiH zbog sigurnosti ljudstva u 12 sati prekinuti rad i napustiti zgradu Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije