Mjerenja / Zagađenje zraka u Tuzli - Granične vrijednosti prekoračene 12 puta

26. 10. 2016. u 11:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Centar za ekologiju i energiju u saradnji s organizacijom CEE Bankwatch Network, početkom oktobra postavio je mobilnu mjernu stanicu koja registrira nivo zagađenja zraka na području mjesne zajednice Bukinje (Grad Tuzla).

Mjerna oprema postavljena je prekoputa termoelektrane Tuzla, odnosno, u neposrednoj blizini postojeće mjerne stanice, na kojoj već duži vremenski period iz nepoznatog razloga, mjerenje te vrste zagađenja nije u funkciji.

Rezultati dosadašnjeg mjerenja pokazali su izuzetno zabrinjavajuće trendove. U periodu od 6. do 25. oktobra srednje dnevne vrijednosti za suspendirane čestice PM 10 su 16 dana bile iznad 50µg/m 3 odnosno 12 dana iznad 65µg/m 3 , dok su prosječne satne vrijednosti u pojedinim periodima prelazile i 300µg/m 3 . U istom periodu se dnevni prosjek za PM 2,5 kretao u rasponu od 27 do 106 µg/m 3 .

Rezultati također ukazuju na učestale, brze i drastične poraste zagađenja u noćnom satima, nakon kojih se vrijednosti smanje tokom dana, tako da se stječe dojam kao da neko uvečer ugasi filtere i ponovo ih upali u jutarnjim satima.

tuzla_zagadjenje_CEE.jpg - Zagađenje zraka u Tuzli - Granične vrijednosti prekoračene 12 puta

Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka Federacije BiH, za graničnu vrijednost i granicu tolerancije za zaštitu zdravlja ljudi, je propisano da dnevne srednje vrijednosti za suspendirane čestice PM 10 ne smiju prekoračiti graničnu vrijednost od 50µg/m 3, odnosno granicu tolerancije od 65µg/m 3 , više od 35 puta u toku godine. Dok je za PM 2,5 propisana prosječna godišnja tolerantna granična vrijednost od 27,5µg/m 3 .

Važno je naglasiti da nam period u kom smo izloženi najvećem zagađenju tek dolazi. Nakon završetka mjerenja, potpuna analiza prikupljenih podataka će biti objavljena u studiji koju priprema Centar za ekologiju i energiju.

Nadamo se da će odgovorni umjesto da, kao i obično, troše vrijeme i energiju na osporavanje ovih činjenica tu energiju usmjere na poboljšanje rada postojećih mjernih stanica i na iznalaženje mjera kojim će se veliki zagađivači napokon natjerati da poštuju živote i zdravlje stanovništva koje već decenijama živi u njihovom "prijateljskom okruženju".

NEMA KOMENTARA