Zadnja Svetlana i Zaim Prvi

Radiosarajevo.ba
Zadnja Svetlana i Zaim Prvi

Na posljednjoj, Osmoj i hitnoj sjednici Skupštine Kantona održanoj u Gradskoj upravi, 12. februara bilo je svega i svačega: no, biće da je „greatest (s)hit“ tog sastanka, ipak, iskaz poslanika BPS-a Zaima Backovića, za kojeg smo se neopravdano nadali i da pripada (mračnoj) prošlosti. Pa, kaže Zaim na skupštini, bez intervencija:  

„U cilju ukupne istine, u cilju onoga što nas može sutra sačekati, bez obzira koliko mislimo da se tome smijemo (!?) ili da je to nešto što će nama u datom momentu goditi ili ne goditi, šta ukoliko se večeras pojave četiri plenuma građana. Ja imam naznake da se na nekoliko mjesta pripremaju plenumi građana. Šta će se tu desiti? Razmišljamo li o tome? Ne, ne ja vam govorim kako jeste. Hoćemo li imati konfrontaciju plenuma građana unutar ovoga grada? Drugo, apelujem na građane Sarajeva da vide ko se javlja u i za njihovo ime. Osoba, slušajte me dobro sada, osoba koja se u Pošteno govoreći pojavila u i za ime ucjenjuje Kanton Sarajevo zato što je ona i njen suprug opremili Kanton elektroničkom opremom i vladom u elektronskom sastajanju. Kada je Vlada odbila da nastavi više koristiti i plaćati ona se pojavila.“

Poslanik Backović, čini se, ima problema sa istinom, jer je govor završio ovako: „Ta ista osoba je dok ste vi ovdje krvarili četiri godine bila u Londonu, a roditelji su joj jedni od osnivača SDS-a. Samo to želim da znate. Osoba koja se pojavila u Pošteno, zadnja Svetlana, pa vi vidite ko je.“

„Zadnja Svetlana“ kako je zove popularni „Zagi“ je, zapravo, Svjetlana Nedimović, politička filozofkinja koja je ponosno stala ispred demonstranata. Za Radiosarajevo.ba Nedimović kaže:

„Stvarno ne znam šta da kažem o tome. Imam diplomu Filozofskog fakulteta u Sarajevu od 1992. do 1996. godine, što znači da sam sve ratno vrijeme provela u Sarajevu, kao i moji roditelji, koji nikada nisu bili u članstvu nijedne stranke. Strah me je za roditelje koji su i danas ovdje i koji poslije ovakvih neistina mogu biti žrtve napada.“         

Zvali smo za komentar i poslanika Backovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

To šta Zaim Backović misli o protestima, u krajnjoj liniji, nije ni važno: ko bi, uostalom, na njegovom mjestu pristao ustupiti kraljevske beneficije, koje pored Kralja Zaima Prvog, uživa i njegova obitelj. Jer osim što nije tačno, nije ni pristojno prozivati nekoga za eventualne greške njegove obitelji. Zamislite, recimo, da neko – u ovom slučaju Tužilaštvo – priupita Zaima šta je (kasnije oslobođen optužbi) na mjestu viceguvernera Narodne Banke BiH radio njegov brat Enver. Ili kako su pored njegovog članstva u 9 (slovima  - devet) komisija njegova supruga i sin predloženi u po dvije komisije, što na kraju čin „baksuzni“ broj od 13 komisija, od ukupno 25 koliko je predložio Backović.

Backović je, zapravo, najbolji ogledni primjerak (sadašnje) vlasti: u uzavreloj situaciji umjesto da pokazuje minimum odgovornosti ili žaljenja, u direktnu životnu opasnost dovodi Svjetlanu Nedimović i njezinu porodicu. Nije prvi put da se bivši ratnici igraju ratnim traumama, ali bi morala postojati institucija sankcioniranja poziva na linč. Kad već ne postoji vlast. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije