ZADA Pharmaceuticals: Naši lijekovi na bazi ranitidina su sigurni i ne povlačimo ih

Sponzorisani tekst
ZADA Pharmaceuticals: Naši lijekovi na bazi ranitidina su sigurni i ne povlačimo ih
Foto: Promo / Ranid

U jeku nove afere s povlačenjem lijekova sa tržišta, uzrokovane detektovanjem onečišćenja aktivne supstance u lijekovima na bazi ranitidina, bh. farmaceutska kuća ZADA Pharmaceuticals saopćila je korisnicima da je njihov preparat ove vrste, pod nazivom Ranid, siguran za upotrebu.

“U ovim trenucima ponovo imamo priliku potvrditi ZADA kvalitet i sigurnost jer je naš preparat Ranid (ranitidin) siguran za upotrebu, odnosno bez navedenog spornog onečišćenja”, saopćili su iz ove farmaceutske kuće.

Ranid - undefined

Foto: Promo: Ranid

Podsjetimo, kod drugih proizvođača otkriveno je onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), koje se klasifikuje kao vjerovatni humani kancerogen, to jest supstanca koja bi mogla uzrokovati rak.

Iz ZADA Pharmaceuticals navode da je sigurnost njihovog preparata dokumentovano potvrdio proizvođač ranitidina, koji garantuje ispravnost i bezbjednost ranitidina, a od kojeg nabavljaju ovu aktivnu supstancu.

Ovo nije prvi put da su se ZADA lijekovi pokazali sigurnima.

Početkom jula 2018. godine bili smo svjedoci povlačenja sa tržišta lijekova sa aktivnom supstancom valsartan, proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd. Jedina farmaceutska kuća u BiH koja nije imala spornu aktivnu supstancu bila je ZADA Pharmaceuticals.

“To je potvrdilo naš kvalitet i ispravnost preparata Atenzio (valsartan) i Atenzio Plus (valsartan+hidrohlorotiazid) te njihovu sigurnu upotrebu. Oba ova dešavanja samo su dodatna potvrda da ZADA Pharmaceuticals ima izuzetno kvalitetne lijekove na tržištu BiH, koji su bez dvojbe sigurni i učinkoviti za pacijente. Naš kvalitet potvrdile su i potvrđuju Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) i Evropska agencija za lijekove (EMA) kao vrhovna tijela u BiH i Evropi za kontrolu i nadzor nad lijekovima. ZADA Pharmaceuticals proizvodi sve lijekove i dodatke prehrani isključivo od aktivnih supstanci certificiranih i provjerenih dobavljača. Sa iznimnim ponosom ističemo naš kvalitet te i u budućnosti osiguravamo samo provjerene i sigurne lijekove za naše potrošače – to je imperativ našeg poslovanja”, poručuju iz ove farmaceutske kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije